Az ME Prezentációs díja az OTDK-n

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Mindentudás Egyeteme és az Országos Tudományos Diákköri Tanács 2004. október 8-án létrejött megállapodás értelmében - többek között - a XXVII. OTDK-n kiemelkedő előadást, valamint az ehhez kapcsolódó magas színvonalú prezentációt bemutató résztvevők között a Mindentudás Egyeteme 3 db Prezentációs-díj odaítélését tette lehetővé.

A Prezentációs-díj odaítélése kétfordulós versenyben történik, az első fordulót az OTDK-n nyújtott teljesítmény adta, a második forduló meghívásos rendszerben a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett konferencia keretében történik.

A ME Prezentációs-díjra azok a résztvevők voltak jelölhetők, akik a benyújtott és bemutatott pályamunka értékelésénél a szekció által meghatározott összpontszám legalább 90%-át elérték. A szekció főzsűrije felé a tagozati zsűrik elnökei tehettek javaslatot. A főzsűri szakmai testülete terjesztette fel azt az egy főt, aki a továbbiakban részt vehet az odaítélési eljárás második fordulójában.

A tagozati előadások alkalmával a zsűrinek külön értékelőlapon kellett minősíteni az arra érdemes résztvevők teljesítményét, különös tekintettel a prezentáció formájára, indokoltságára, szakmai megalapozottságára.

Az értékelés során 4 fő területet kellet megítélni, ezek:
- Előadói stílus
- Szemléltető eszközök használata, humán demonstráció
- Eredmények bemutatása
Vitakészség, szakmai kompetencia, befogadó közeggel történő kommunikáció

Az értékelés során - a fentieken túl - fontos szempont volt, hogy a magyar nyelvű tudományosság eredményeit is használja az előadó, valamint a magyar tudományos nyelvhasználat kerüljön előtérbe. Ezen túlmenően szükséges volt értékelni azt is, hogy a tudományos ismeretterjesztés kritériumainak milyen szinten felel meg az előadás. A dolgozat nyilvánvaló szakmai eredményeit sikeresen tudta-e prezentálni az előadó úgy, hogy az a szakterületen nem jártas közönség számára is érthető volt.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia 16 szekciója tehát összesen 16 főt jelölt a ME Prezentációs-díjra, a jelöltek közül a bizottság összesen háromnak ítéli oda a díjat a következő megoszlásban:
I. Társadalomtudományok, művészetek területéről - 1 fő részére
II. Élettudományok területéről - 1 fő részére
III. Élettelen természet- és műszaki tudományok területéről - 1 fő részére

A ME-OTDT konferencia során a hallgatók 20 perces előadást tartanak az OTDK-n bemutatott dolgozatukból, valamint bemutatják az ehhez kapcsolódó prezentációt. A zsűri, amely tagjai az OTDT és a ME által delegált tagokból áll, az itt nyújtott teljesítmény alapján ítéli oda a három díjat.

A konferencia helyszíne: Magyar Tudományos Akadémia Kisterme, időpontja: 2005. június 13.

A továbbiakban részletesen bemutatjuk a tizenhat jelöltet, különös tekintettel szakmai pályafutásukra, eddigi eredményeikre és jövőbeni terveikre. Rövid szakmai életrajzuk a nevükre való rákattintással érhető el.

A tizenhat szekció által jelölt tizenhat hallgató: Csonka Éva, Erős-Honti Zsolt, Mitre Zoltán, Vadász Márk, Bolgár Dániel, Schlotter Ildikó, Horváth Endre, Márkus Gábor, Kientzl Imre, Szigeti Gábor Csongor, Tibola Veronika, Szmola Richárd, Költő András, Petró Tamás, Gál Katalin és Pozsgai Szabina.