Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Kedden befejeződött a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) kétnapos tisztújító közgyűlése. Az akadémikusok ismét Vizi E. Szilvesztert választották a testület elnökévé. Az elnöki székért egyedül a régi-új elnök indult, így újabb három évig fogja vezetni a tudományos testületet.

Vizi E. Szilveszter üdvözlő beszédehttp://www.mta.hu/index.php?id=634&backPid=417&tt_news=1267Az MTA 174. közgyűlésének nyitó beszédeEinstein és a Fizika Nemzetközi Évehttp://www.mta.hu/index.php?id=634&backPid=390&tt_news=1269&cHash=3f81893cf3Horváth Zalán előadás az MTA 174. közgyűlésén

A közgyűlésen Meskó Attila geofizikus személyében új főtitkárt is választottak, mivel Kroó Norbertnek, aki eddig betöltötte a tisztséget, lejárt a második mandátuma. (Az MTA alapszabálya szerint csak két cikluson keresztül lehet valaki főtitkár.) Helyettese Pléh Csaba nyelvész-pszichológus lett. Az egybegyűlt több mint négyszáz akadémikus az MTA szabályzata szerint egy-egy alelnököt választott a természettudományok, az élettudományok és a társadalomtudományok területéről. Így lett alelnök Kroó Norbert fizikus (természettudományok), Hámori József biológus (élettudományok), valamint Marosi Ernő művészettörténész (társadalomtudományok). Az elnökség tagja lett Keviczky László informatikus, Dudits Dénes növénygenetikus és Enyedi György geográfus is.

A közgyűlés utáni sajtótájékoztatón az új főtitkár és főtitkár-helyettes, valamint az alelnökök társaságában Vizi E. Szilveszter örömét fejezte ki, hogy mindössze egy új tagot szavaztak be vezetésbe, mert véleménye szerint ez annak a bizonyítéka, hogy jól végezték a munkájukat eddig. Az újraválasztott elnök elsősorban azt hangsúlyozta, hogy a hasznosulás elvét alkalmazva olyan tudományok támogatását kezdeményezik, amelynek társadalmi és gazdasági eredménye látható, de emellett semmiképp sem szeretnék háttérbe szorítani az alapkutatást sem. Vizi E. Szilveszer beszámolt arról is, hogy az MTA a jövőben is a nemzet tanácsadója kíván lenni és ezt továbbra is politikától mentesen, csupán a tudományos eszközeinek felhasználásával szeretné tenni.

Az MTA új vezetése.
Meskó Attila, Vizi E. Szilveszter, Hámori József, Kroó Norbert, Pléh Csaba, Marosi Ernő

Az MTA új főtitkára, Meskó Attila elsősorban azt hangsúlyozta, hogy szeretné elérni, hogy a multidiszciplinaritás elve minél jobban érvényesüljön az Akadémia munkájában. Ennek érdekében azon fog dolgozni, hogy az MTA tizenegy osztályának munkáját összehangolja.