Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Günter Grass

Kivételes vendéget köszönthettünk legutóbb a Mindentudás Egyeteme Klubja vendégeinek sorában: a XI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként hazánkban tartózkodó, 1999-ben Nobel-díjjal kitüntetett német író, Günter Grass április 23-án pénteken, a Magyar Tudományos Akadémia reprezentatív felolvasótermében tartott felolvasódélutánt.

Itt nézheti meg a felolvasódélutánról készült videofelvételt

Marosi Ernő kíséri az írót a beszélgetés helyszínére

Marosi ErnőGünter Grassnak

A felolvasást Wilhelm Droste, az ELTE Germanisztikai Intézetének tanára vezette be - a maga személyes hangütésével megadván mintegy e találkozó alaphangját. A író ennek megfelelően nem - mint korábban szó volt róla - egy regényének fejezetét olvasta fel, hanem munkássága egy eddig nálunk kevésbé ismert területéről - költői munkái közül válogatott. Egy-két jellegzetes versét olvasta fel az 1950-es, a '60-as, '70-és '80-as évekből, s mutatott néhányat a legújabbak - egy grafikáit tartalmazó képeskönyv ironikus széljegyzetei - közül is. A költő Grass-t mindenekelőtt a mindennapi élet realisztikus megközelítése, ám egyszersmind maró irónia is jellemzi, aminek megértését a hozzáértő közönség kuncogásai és tapsai jelezték.

Günter Grass és Wilhelm Droste

A rövid, de tömörségében is erőteljes előadás után Wilhelm Droste moderálásával Günter Grass a hallgatók élőben feltett kérdéseire válaszolt a maga oldott, barátságos, de igen határozott hangján. A hallgatók mindenekelőtt a szociáldemokrata vonzalmairól ismert írófejedelem politikai véleményére voltak kíváncsiak - Bertolt Brechthez fűződő kritikus viszonyától kezdve a nyugati hatalmak 1956-ban, a magyar forradalommal kapcsolatban tanúsított viselkedésének firtatásán át az 1989-es nyitás magyar szerepvállalásának megítéléséig, illetve a demokrácia mai mibenlétét, a szociális felelősség kérdését érintő kérdésekig.

Olvassa el a Günter Grass látogatásáról készült videófelvétel magyarra fordított szövegét!