A lovak és az ember

Vágólapra másolva!
"Lehet, hogy a kutya az ember legjobb barátja, de a ló volt az, mellyel civilizációt hoztunk létre." - tartja a mondás utalván a ló szerepére a különféle emberi kultúrákban. A ló lehet munkatárs, bajtárs, barát és státusszimbólum is.
Vágólapra másolva!


A lovak története

A ló és az ember korai kapcsolatai (angol)

Őskori lóábrázolás

Őskori lóábrázolás



A díjlovaglás históriája (angol)
A díjlovaglás (dressage) ugyancsak több mint kétezer éves hagyományokat ápol. A lovak kiképzésének művészete eredetileg az ókori görögöknél alakult ki, ahol a lovak katonai felkészítésében volt fontos szerepe. A díjlovaglás apostola Xenophón (427-355) volt, aki megalkotta a lovaglás alapeszméit, melyek a mai napig hatnak a lovaglás szerelmeseire. Mint oly sok ókori hagyományt, a díjlovaglást is a reneszánsz korban fedezték fel újra, népszerűsége azóta töretlen, 1912 óta olimpiai sportág.


A ló Magyarországon

Az ősmagyarok háziállatai
Kiszely István összefoglaló írása az ősi magyarok háziállatairól. A szerző külön taglalja az akkori magyar lovakat és a magyar lótartást, hiszen ez volt népünk legfontosabb állata. A patások szerepe azért is volt kiemelt, mert akkori harcosaink elsősorban a fürge és kitartó ázsiai lovaiknak köszönhették harci sikereiket.

A hazai magyar lófajták
A legismertebb magyarországi lófajták, például a nóniusz, a gidrán, a lipicai, az arab telivér, a magyar hidegvérű bemutatása. A magyarországi tenyésztés évszázados hagyománya.

A Kincsem-legenda
Az 1874-ben Tápiószentmártonban, gróf Blaskovich Ernő birtokán világra jött telivér pályafutása alatt verhetetlennek bizonyult. A csodakanca 54 versenyen indult és valamennyit megnyerte. Ez a teljesítmény azóta is példátlan a lóversenyzés történetében. Mindez nemcsak akkori tulajdonosának, hanem az egész magyar állattenyésztésnek szerzett hírnevet, megbecsülést szerte a világon.

A legyőzhetetlen Kincsem

Verhetetlennek bizonyult



A lovak és a művészet

A lovak a művészetben - gyors áttekintés (angol)
Az első - általunk ismert - lóról készült festmény (rajz) több mint 20 ezer éves (Lascaux és Pech-Merle, Franciaország). Csodálatos, hogy elődünk már akkor mennyire realisztikus képet tudott készíteni a még vadon élő állatról. A ló nemes szimbolikája, mely ábrázolástól függően jelentheti a szabadságot, de akár a fegyelmet is, a művészettörténet minden időszakában népszerű témának bizonyult.

Székely Bertalan mozgástanulmányai

Székely Bertalan egyik zootropszalagja
Székely Bertalan


Eadweard Muybridge lovas mozgóképei 1878-ból (angol)
A mozgófilm kialakulásának története és az állatok mozgásának megfigyelése furcsa módon egy 1878-ban tett fogadás miatt találkozott. Ekkor ugyanis is egy Eadweard Muybridge nevű amerikai fényképész azt állította, hogy a lovak ügetésekor van egy olyan pont, amikor a ló egyik patája sem érinti a földet. Senki sem hitt neki, ezért egy 12 képből álló fényképsorozattal bizonyította állítását. (Az oldalon a fényképész eredeti felvételei láthatók).


Egyéb érdekességek a lovakról

Xenophón lovaglásról szóló írásának eredetije (angol, ógörög)
"Van egy mondás, miszerint a lónak élveznie kell munkáját feladatának elvégzése közben, máskülönben sem a ló, sem a lovas nem lesz képes kitűnő teljesítményt nyújtani." Xenophón görög történetíró, Szókratész tanítványa i.e. 360-ban írta Peri hippikész (A lovaglásról, esetleg A ló és az ember közötti kapcsolatról) című művét, melyben a lovaglás alapeszméit fogalmazta meg. A műben a lovakkal kapcsolatos - akkori, de sok esetben örökérvényű - praktikus tudást ismerheti meg az olvasó, mint például melyek a helyes lovaglás rejtelmei, vagy mire figyeljünk a lovak megvásárlásakor.

Lovaglóiskola - amit a lovaglásról tudni kell
Bevezetés a lovaglás rejtelmeibe. A lovaglóiskola a legapróbb részletekig tárgyalja a lovas feladatait.