Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Belépes a játék oldalaira

A vetélkedő leírása
A Mindentudás Egyeteme a Magyar Tudományos Akadémia, a Magyar Telekom Rt. és a T-Online Rt. együttműködésével, az Oktatási Minisztérium védnöksége alatt 2005. március 22-én egy új, a középfokú oktatási intézmények diákjainak szóló vetélkedősorozatot indít útjára.

Ki miben mindentudós?http://www.origo.hu/attached/20050404versenyszabalyzat.pdfHivatalos versenyszabályzat

A vetélkedő alapja a ME minden tudományágat lefedő első öt szemesztere (a döntőkben pedig az első hat szemesztere) előadásainak anyaga, melyek az ME honlapján szöveges és videóváltozatban egyaránt elérhetőek. A vetélkedő alapvető célja a tudományos, ezen belül hangsúlyosan a természettudományos ismeretek korosztályi népszerűsítése, s ezzel az oldott, játékos, médiaképes kommunikáció beemelése a középszintű oktatásba. A többfordulós vetélkedő a középdöntőktől kezdve a középiskolás tananyagot meghaladó ismereteket, a versenyzők tudományos prezentációs készségét és szakterületi elmélyültségét kéri majd számon "A tudás - érték, a tudás - élmény" gondolat jegyében.

Ki és hogyan jelentkezhet?
A versenyben minden OM azonosítóval rendelkező középfokú oktatási intézmény tetszőleges számú csapata indulhat. Minden csapat négy diáktagból és két fő felkészítő tanárból áll, a nevező diákok egyike sem rendelkezhet 2005. decemberéig teljes érettségivel. Egy csapat egy iskola tanulóiból állhat össze.
A versenyre 2005. április 11-től folyamatosan lehet regisztrálni a honlapon keresztül. Az elfogadott jelentkezést hivatalos úton igazoljuk vissza a nevező iskolának.
A selejtezőben tesztkérdésekre és esszéfeladatokra kell válaszolni kizárólag elektronikus úton. A válaszok megadhatók a Mindentudás Egyeteme eddigi előadásainak ismeretében, melyek megtekinthetőek a honlapon. A feladatsorokat bárki megnézheti és letöltheti, de megoldást beadni csak a regisztrációt és a bejelentkezést követően lehet.

A vetélkedő lefolyása
A verseny egy, az interneten keresztül 2005. április 11. és 2005. május 29. között zajló, hét fordulóból álló versenysorozattal, a webes selejtezőkkel kezdődik. Ezt követően kerül sor 2005. szeptember 24. és október 9. között a regionális döntőkre. A középdöntőkre 2005 novemberében, míg a döntőre 2005 decemberében kerül sor. A középdöntőket és a döntőt a Magyar Televízió közvetíti.

A webes selejtezők
A honlapon keresztül hét forduló teljesíthető. Ezeken összesen 300 pontot lehet elérni. Az adott forduló feladatait a honlapon keresztül kell beadni és a visszajelzés is itt történik.
Április 11-én a honlapra felkerül az 1. forduló, az utolsó forduló leadási határideje pedig május 29. Az adott forduló feladatai az adott hét péntekjén kerülnek fel (kivéve az első fordulót), a megoldás beadásának határideje pedig következő vasárnap éjfél. Az ebben a szakaszban továbbjutó hatvan csapatot több régióba soroljuk. A továbbjutók e-mail-ben kapnak értesítést (a pontok állása folyamatosan nyomon követhető a honlapon).

A regionális döntők
A regionális döntőkre az ország különböző városaiban szeptember 24. és október 9. között, hat különböző időpontban kerül sor. Helyszínenként minimum 6, maximum 12 csapat élő versenyét bonyolítjuk le, nézők és zsűri előtt. Itt a játékosoknak villámkérdéseket kell megválaszolniuk, prezentációt kell tartaniuk előre megadott, a Mindentudás Egyeteme előadássorozatához kapcsolódó témakörökből. Minden regionális döntőből két-két csapat jut a középdöntőbe, így összesen 12 csapat folytathatja a versenyt.

A középdöntők
A középdöntőbe jutott csapatok 2005 novemberében közönség előtt mérik össze tudásukat. Ennek során több fordulóban számot adnak az ME előadásaihoz kapcsolódó mélyebb tudásukról, és a megszerzett tudás felhasználásáról egy-egy problémakör megoldása során. Adásonként három csapat küzdelme kerül képernyőre. A négy középdöntő első helyezettje jut tovább, így a döntőben négy csapat vesz részt.

A zsűri és a döntő
A vetélkedők zsűrijének elnökét a Magyar Tudományos Akadémia delegálja. A zsűriben továbbá helyet foglalnak középiskolai tanárok, az Oktatási Minisztérium képviselői, a Mindentudás Egyeteme alapítói és a Kutató Diákok Mozgalmának képviselői.
A többfordulós döntő eredményeinek értékelésével alakul ki a végső sorrend. A döntőbe jutott csapatok és iskolájuk értékes jutalomban részesülnek.

A vetélkedő hivatalos versenyszabályzata itt olvasható.