A kábítószerhelyzet Magyarországon

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!
Sokáig igaz volt az az állítás, hogy Magyarország a hagyományos kábítószerek tekintetében inkább tranzitország, mint célállomás. A rendszerváltás viszont egybeesett a délszláv válsággal, és emiatt a balkáni drogkereskedelmi útvonal északabbra tolódott, így hazánk a drogterjesztés szempontjából kiemelt szerepet kapott. Ehhez hozzákapcsolódott a hatvanas-hetvenes években elszórtan jelentkező drogfogyasztási szokások átalakulása, a hazai drogpaletta kiszélesedése és a magyar felhasználók számának jelentős növekedése. Mindez elvezetett oda, hogy célországgá is váltunk.

A kezdetek

A kábítószerhelyzet Magyarországonhttp://www.palya.hu/dolgozat/dolgozat.cfm?id=5711999-es dolgozat a hazai kábítószerekrőlJelentés a magyarországi kábítószerhelyzetrőlhttp://www.szochalo.hu/upload/KKB.docA kormány által legutóbb elfogadott jelentésAz örök áfium - megalkotható-e Csáth Géza Ópium című novellájának új olvasata?http://magyar-irodalom.elte.hu/palimpszeszt/05_szam/04.htmKereszturszki Ida írásaKompánia Alapítványhttp://www.kompania.hu/Drogprevenció Magyarországon

Magyarországon a kábítószer-fogyasztás sokáig szórványosnak volt tekinthető - mint például az orvos-író Csáth Géza esete - így nem is jelentett társadalmi problémát. A drogfogyasztás a 70-es évektől kezdve terjedt egyre jobban. Az akkori - ma már avíttnak tűnő kifejezéssel élve - narkománia eleinte a legálisan beszerezhető szerek használatát jelentette, mint például a szerves oldószergőz inhalációját (ismertebb nevén: a szipuzást), nyugtatók, altatók, kodeinszármazékok nem orvosi javaslatra történő fogyasztását, illetve ezek alkohollal történő együttes használatát. Később, a hetvenes évek végén megjelent a zöld mákból nyert ópiumoldat és a száraz mákból főzött máktea fogyasztása. A nyolcvanas évek elején egyre jobban elterjedt a kábítószerek intravénás adagolása. Ugyanebben az időben jelennek meg az első LSD-, heroin-, marihuána-fogyasztók is, akik ekkor még maguknak importálták a szereket (drogturizmus), de a növekvő kereslet miatt gyorsan kialakult a hazai feketepiac. Magyarországon a drogügyek kezdetben komolytalannak tűntek: a nyolcvanas években többször előfordult, hogy patikákat törtek fel a gyógyszerekben található kábítószerek beszerzéséért (valahogy úgy, mint Luc Besson Nikita című filmjének kezdő képsorain), esetleg szipuzásért vagy máktartalmú szerek illegális felhasználásáért vittek be valakit a rendőrök.

Az illegális drogpiac kialakulása a rendszerváltás után

Heroin-belövés

Az intravénás adagolás a 80-as években terjedt el