A hagyományok magaskultúrája

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Makovecz Imre az organikus, vagy szervesnek is nevezett építészet legismertebb hazai képviselője. Művelődési házai, faluközpontjai, lakóépületei, irodaházai és templomai mindig véleményalkotásra késztetik az embert. Nem lehet szótlanul elmenni mellettük. Épületei köré közösségek szerveződnek. Munkássága elméleti hátteréről és pályája fontos állomásairól kérdeztük az alkotót.

A csíkszeredai templom kívülről

Az irodájába belépve két helyen is feltűnt az egyik legújabb templomának a képe, illetve a makettja. Ennyire meghatározónak tartja a csíkszeredai templomot a munkásságában?


Sokszor kellett "megküzdenie" az épületeiért, hogy azok ne maradjanak tervek csupán?
- Gyakran, de nem mindig. Az 1970-es években Sárospatakon például nagyon sok házat tudtam megépíteni, az akkori városvezetésben és a helyi református egyház élén olyan emberek kaptak szerepet, akik jobbítani akarták a településüket. 1971-ben egy áruházzal kezdődött az ottani tevékenységem, s ezt követte a művelődési ház és sok más épület. A nyolcvanas években pedig lehetőségem nyílt arra, hogy szerte az országban faluházakat tervezzek, s azok köré kulturális egyesületeket szervezzünk meg.

A csíkszeredai templom belülről

A faluházak tervezésével tulajdonképpen egy mozgalmat hozott létre. Miért érezte fontosnak ezt a - divatos szóval élve - országos civil kezdeményezést?


Gózon Ákos