Vágólapra másolva!
Az először X-sugárzásnak elnevezett röntgen felfedezése a véletlennek köszönhető. Egy német fizikus komolyabban kezdte vizsgálni a már többek által tapasztalt fura jelenséget.
Vágólapra másolva!

A letakart fényforrás mégis fénylik

A szerencsés kiváncsi

Wilhelm Conrad Röntgen (1845-1923) német fizikus 1895-ben kísérletezés közben a katódsugárcsövet fekete kartonnal takarta le, hogy a kisülés fényei ne zavarják. Épp távozni készült, mikor fura dolgot vett észre. Annak ellenére, hogy a készülékből semmiféle látható fény nem érhette el a közelben elhelyezett, foszforeszkálásra képes kis ernyőt, az mégis élénken fénylett. Vizsgálni kezdte a jelenséget, és feltételezte, hogy egy addig ismeretlen sugárzást fedezett fel, melyet - a bizonytalanság miatt - X-sugárzásnak nevezett el (angolszász és francia nyelvterületeken mai napig ez a röntgensugárzás neve). Amikor bárium-platinocianiddal bevont ernyőn fel tudta fogni, észrevette, hogy ez a sugár a különböző sűrűségű anyagokban eltérő mértékben nyelődik el. Arra is rájött, hogy a feltételezett sugár a fényhez hasonlóan egyenesen áramlik.

Majdnem mindenen áthatol

Frau Röntgen keze



Hullámzó sugárzás

Hogy valóban sugárzásról van szó, azt a német Johann Wilhelm Hittorf (1824-1914) és az angol William Crookes (1832-1919) kísérletei tették teljesen bizonyossá nem sokkal később. Az X-sugárzás fontos tulajdonsága hullámtermészete. Ezt korábban több tudós is felvetette, de bizonyítania Max von Lauenak (1879-1960) sikerült 1912-ben. Laue a hullámtermészet kimutatásához szükséges interferenciát úgy érte el, hogy a létező legkisebb rácsállandójú rácson, kristályrácson vezette keresztül a sugarakat. Kísérlete sikerrel zárult, így bebizonyosodott, hogy az X-sugár rövid hullámhossza miatt nem sikerültek a korábbi vizsgálatok. Pár év múlva az angol Sir Lawrence Bragg (1890-1971) Laue kutatásaiból kiindulva rájön arra, miként lehet a röntgensugárzással egy-egy atom szerkezetét kimutatni, ami az új sugárzás felhasználásának új területét nyitotta meg.

A röntgen felfedezésének fogadtatása Magyarországon

Eötvös keze