Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

atomi szökőkút
Az atomórák működése azon alapszik, hogy egy atom két lehetséges energiaállapota közötti átmenetkor keletkező vagy elnyelődő sugárzás frekvenciája igen pontosan meghatározott. Az atom lehetséges energiaállapotai azonban - bár csak igen kismértékben - függenek a környezeti hatásoktól. Ennek kiküszöbölésére az atomokat egy lézeres csapdába ejtik, ahol gyakorlatilag megállnak, majd ugyancsak lézer segítségével az atomgömböt fellövik, hogy áthaladjon a mérőcellán. Eközben az atomok a függőleges hajítás törvényszerűségének megfelelően mozognak, mint egy szökőkútból kilövellő vízsugár.

Brown-mozgás
1828-ban Robert Brown angol botanikus megfigyelte, hogy a vízben lebegő virágporszemcsék furcsa, rendszertelen mozgást végeznek. A folyadékban vagy gázban lebegő mikroszkopikus részecskék rendszertelen mozgását azóta Brown-mozgásnak nevezik. A Brown-mozgást Einstennek sikerül 1905-ben az anyagot alkotó molekulák hőmozgására visszavezetni.

fénykvantum
Einstein 1905-ben felismerte, hogy a hullámtermészetűnek ismert elektromágneses sugárzás (fény) bizonyos estekben úgy viselkedik, mintha kis részecskékből állna, melyek energiája hn ahol n a sugárzás frekvenciája, h az ún. Planck-állandó. A hn szorzat az elektromágneses sugárzás energiájával kapcsolatban már korábban, Planck munkássága során felmerült, ő azonban ezt csak matematikai segédeszköznek tekintette. Einstein volt az, aki a fénykvantumoknak - más néven fotonoknak - fizikai realitást tulajdonított. A hullám-részecske kettős természet később a kvantumelmélet egyik alapgondolatává vált.

fotoeffektus (fényelektromos hatás)
Heinrich Hertz és Wilhelm Hallwachs 1887-ben megfigyelte, hogy ha fémlemezre megfelelőn rövid hullámhosszú fény esik, akkor abból elektronok lépnek ki. A későbbi kísérletek megmutatták, hogy a kilépő elektronok száma a fény erősségétől (intenzitásától), energiájuk a fény hullámhosszától függ. A jelenséget a fény kvantumos természetének feltételezésével 1905-ben Einstein értelmezte, amely eredményéért 1921-ben Nobel-díjat kapott.

peripatetikus mechanika
A peripatetikus mechanika Arisztotelész mechanikai rendszere. Az elnevezés minden bizonnyal a peripatetomai (=sétálni) görög szóból ered, miután Arisztotelész az athéni Lükeion ligetben sétálgatva tanította tanítványait. A peripatetikus mozgástan egyik alapelve, hogy a testek természetes állapota a nyugalom, a mozgások létrejöttéhez valamilyen okra van szükség.

torziós inga
A torziós ingát Eötvös Loránd a gravitációs mező tanulmányozásához fejlesztette ki. A torziós inga egy igen vékony szálra függesztett rúdból áll, amelynek végén mérőtömegek helyezkednek el. A tömegekre ható erő következtében a szál elcsavarodik. Az elcsavarodást a rúdra erősített tükörre eső fénysugár segítségével optikai úton mérik.