A fizika és a sci-fi viszonya

Vágólapra másolva!
A science-fiction segíthet abban, hogy a gyerekek megszeressék a fizikát - állítja Szatmáry Károly csillagász, egyetemi docens. Vele beszélgettünk a fizika és a sci-fi kapcsolatáról
Vágólapra másolva!
Nagy Brigitta dolgozata...http://astro.u-szeged.hu/szakdolg/nagybrig/nagybrig.html...arról, hogy hogyan lehetne hasznosítani a sci-fit az oktatásbanSzabó Gábor véleménye a fizikaoktatásrólhttp://www.delmagyar.hu/cikk.php?id=70&cid=87645Interjú a Délmagyarországban

Szabó Gábor tanévnyitó előadása arról szól, miként hat a fizika hétköznapjainkra és a kultúrára. Ugye nem tévedtem nagyot, amikor erről a tudományos-fantasztikus irodalom és film jutott eszembe?
-
Tulajdonképpen eszébe juthat ez bárkinek, hiszen a fizikához is fantáziára van szükség: az elméleti gondolkodás a fantázia kibontakozását is jelenti, amely által olyan témák merülhetnek fel, melyek később tudományos vizsgálat tárgyát képezhetik.

A sci-fi közelebb hozhatja a fizikát

Ezek szerint nem "derogáló", ha valaki tudósként szereti a sci-fit?


Dr. Szatmáry Károly a Szegedi Tudományegyetem docense, a fizikai tudományok kandidátusa, a Szegedi Csillagvizsgáló vezetője. Szakpublikációi mellett sci-fi magazinba is írt csillagászati témájú cikkeket.

Van-e szerepe a fizikusnak, a csillagásznak abban, hogy korrigálja a sci-fi alkotások túlzásait, nehogy téveszmék legyenek belőlük?
Nagy Brigitta dolgozatának

Ide tartozik az a kérdés, melyre részben már válaszolt is: Ön szerint milyen a fizika megítélése 2005-ben?
- Ebben a kérdésben egyetértek Szabó Gáborral: én is amondó vagyok, hogy nem tanítják elég jól a fizikát. Főleg az általános- és középiskolában lenne szükség szemléletváltásra a fizika oktatásában. A gyermekek számára vonzóbbá, érdekesebbé kell tenni ezt a tantárgyat, hiszen a fizika megfelelő ismerete nélkül a biológiában, a földrajzban és a technikában sem lehet megérteni a dolgokat.