Pályázat a Fizika Nemzetközi Éve megünneplésére

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Csatlakozva az UNESCO által meghirdetett "Fizika Éve 2005" világméretű mozgalomhoz, a Magyar Nukleáris Társaság PÁLYÁZATOT hirdet a magyar középiskolák számára a "Fizika Éve" méltó megünneplésére.

A pályázatra jelentkezni lehet: 2004. december 31. és 2005. május 31. között.

A pályamunkák beadásának határideje: 2005. október 15.

A pályázat fővédnöke Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia főtitkára. A pályázatban részt vehet minden magyar középiskola (gimnázium, szakközépiskola) kollektívája. A pályamunkákat egyetemi vezető oktatókból, valamint az oktatással kapcsolatban álló tudományos-műszaki szakemberekből álló zsűri fogja értékelni.

A pályázat díjai a következők:
I. díj : 150 000 Ft
II. díj : 100 000 Ft
III. díj: 50 000 Ft

A pályázaton nyert összegeket a nyertes iskolákban a fizika oktatásának fejlesztésére (pl. szertárfejlesztés) kell fordítani. A pályázatot támogató intézmények különdíjakat is adhatnak. A különdíjak elnyeréséről is a zsűri dönt.

A pályázat célja:
Annak elősegítése, hogy az iskolák olyan rendezvényeket szervezzenek a "Fizika Nemzetközi Éve" kapcsán, amelyek a fiatalok (és rajtuk keresztül szélesebb társadalmi rétegek) figyelmét jobban ráirányítják a fizikára. Cél az, hogy a fiatalok a fizikában ne kötelezően előírt, megtanulandó, unalmas képlethalmazt lássanak, hanem ismerjék fel a fizika - és különösen a modern fizika - érdekességét, hasznát és szükségességét a mindennapi életben, és értsék meg, hogy környezetünk mindennapi jelenségeinek megismerése, és még inkább a XXI. század előttünk álló nagy kérdéseinek megoldása elképzelhetetlen a tudomány legújabb vívmányainak segítségül hívása nélkül.

A pályázat végrehajtása:
A pályázat az iskolák kezdeményező készségére és kreativitására támaszkodik, és nagy szabadságot ad az iskoláknak. A 2005 októberében beadásra kerülő pályamunkának annak a dokumentációját kell tartalmaznia, hogy az iskola milyen módokon, milyen rendezvényekkel próbálta megvalósítani a pályázat által kitűzött célokat. Egy iskola egyetlen pályamunkát adhat be. Célszerű a zsűrit az év során tartott rendezvényekről előre értesíteni, hogy a zsűri megfigyelőt küldhessen a rendezvényre - ha azt szükségesnek tartja. A pályamunkában csak olyan rendezvény(eke)t lehet szerepeltetni, amely(ek) a pályázatra történt jelentkezés és 2005. október 14. között zajlott(ak), továbbá amelye(ke)t a pályázó iskola kifejezetten a Fizika Nemzetközi Éve megünneplésére szervezett, és amelye(ke)n a "Fizika Nemzetközi Éve 2005" logo szerepelt. Egy iskola több ilyen jellegű rendezvényt is szervezhet a fenti időintervallumban, és ezek mindegyikét szerepeltetheti a pályamunkájában. A pályamunka - a szokásos szöveges leíró részen túl - tartalmazhat elektronikus adattárolókat (videoszalag, CD, DVD stb.), amelyek segítik a zsűrit a pályamunkában dokumentált rendezvények megítélésében és az alábbi szempontok szerinti elbírálásában.

A pályamunkák bírálati szempontjai:

- a rendezvények szakmai színvonala
- a rendezvények általános hatása (a résztvevők száma, internetes megjelenés stb. Külön fel kell tüntetni, ha iskolán kívüli - esetleg nemzetközi - hatása is volt a rendezvénynek)
- a rendezvények ötletessége, újszerűsége, kreativitása, figyelemfelkeltő hatása.

Különösen bátorítjuk az olyan rendezvényeket,
- ... amelyeknek olyan eredménye (terméke) is van, amely más iskolákat is segíthet a pályázat által kitűzött célok elérésében;
- ... amelyek a résztvevő tanulókat aktívan bevonják (pl. tanulókísérletek, tanulói projektek stb.);
- ... amelyek a fizika kísérletes oldalát hangsúlyozzák;
- ... amelyek a modern (XX-XXI. századi) fizikával és annak hatásaival foglalkoznak;
- ... amelyek az atomenergiával kapcsolatos téveszmék és indokolatlan félelmek eloszlatására irányulnak;
- ... amelyek a XXI. század globális problémáival és az azokra adható válaszokkal foglalkoznak.

Az eredmények közzététele
A pályázat eredményéről az iskolák írásban kapnak tájékoztatást 2005 novemberében. Az eredményt megjelentetjük az interneten is, a Magyar Nukleáris Társaság honlapján. A díjakat a Magyar Nukleáris Társaság 2005. évi Közgyűlésén adjuk át a nyerteseknek 2005 decemberében. A nyertes iskolák pályázatot készítő tanárai meghívást kapnak a 2005. évi Nukleáris Technikai Szimpóziumra, hogy ott az oktatási szekcióban 20 perces előadás (prezentáció) keretében számoljanak be a Fizika Nemzetközi Évének a megünnepléséről az iskolájukban.

Jelentkezés a pályázatra:
A pályázaton való részvétel ingyenes. A pályázatra a részvételi szándékot az iskola igazgatója vagy a fizika munkaközösség vezetője legkésőbb 2005. május 31-éig levélben jelentheti be a Magyar Nukleáris Társaság titkáránál:

postacím:
Szieberth Máté
BME NTI
1521 Budapest

Csak a jelentkezés után szervezett rendezvények számíthatók be a pályázat értékelésébe. Ezért minél korábbi jelentkezés ajánlott.

A Fizika Nemzetközi Éve alkalmat kínál arra, hogy a magyar társadalom figyelmét ismét felhívjuk a természettudományok oktatásának, valamint a tudományos kutatásnak szükségességére. Legyen ez társadalmi megmozdulás, és legyen ez a pályázat is ennek a része!

Minden pályázónak nagyon jó munkát és sok sikert kívánok!

Budapest, 2004. november 20.

Dr. Sükösd Csaba
a Magyar Nukleáris Társaság elnöke