Előadói klubot alapított a Mindentudás Egyeteme

Vágólapra másolva!
Gesztenyeillatú szemeszterzáró a Műszaki Egyetemen
Vágólapra másolva!

Mérföldkő a Mindentudás Egyeteme életében, hogy az ötödik szemeszter zárásaként megalakult az Előadói klub. A társaság a magyar közművelődésben betöltött újszerű szerepének megfelelően aktívan részt venne a hazai, igényes ismeretterjesztésben. A tudósok további erőfeszítéseket, dialógust, vitát sürgetnek, hogy tudomány és közvélemény kapcsolata még szorosabb legyen - összegezhető az évzáró ünnepi eseménysorozaton felszólaló klubalapítók véleménye.

Sült gesztenye, székfaragó bemutató és kórusmuzsika fogadta a Mindentudás Egyeteme adventi, Luca-napi, szemeszterzáró rendezvényének közönségét. A Műszaki Egyetem lágymányosi épülete előtt már késő délután hosszú sorokban kígyózott a záróelőadásra igyekvő vendégsereg a cilinderben, századfordulós téli felöltőben kiszolgáló gesztenyesütők üstjeinél, amikor bent megkezdődött a Mindentudás Egyeteme Előadói klub ünnepélyes alakuló ülése.

- Öt szemeszter után nyugodtan mondható, sikeres a Mindentudás-program: a számok, a tapasztalataink, s az itt látható Prima Primissima-díj egyaránt ezt bizonyítja - kezdte köszöntőjét Sallai László, a Mindentudás Egyeteme Kht. ügyvezető igazgatója az összegyűlt akadémikusok előtt. Hozzátette: a siker az előadóké és a közreműködőké, de köszönet is jár nekik. Arra biztatta a jelenlévőket, hogy a jövőben is osszák meg véleményüket, tapasztalataikat a Mindentudás Egyetemével. - Ennek az eszmecserének alapja a ma alakuló Előadói klub, amely reményeim szerint nem vész majd el a formaságokban: ezért tenni is fog, s az indulástól kezdve szolgáltatások széles körét biztosítja tagjainak - fogalmazott Sallai László és sorra vette a kínálatot.

A klub valamennyi tudós-tagnak kibocsát egy kártyát. Az ezzel járó kedvezmények "egyelőre" a Mindentudás-köteteket gondozó Kossuth Kiadó könyveire vonatkoznak, de folyamatosan bővül majd a szolgáltató partnerek skálája. A klub ugyanakkor virtuálisan is felépülne (integrálódva a www.mindentudas.hu honlapba - a szerk.). Ez azt jelenti, hogy a honlapon minden tag létrehozhatja saját aloldalát, mini site-ját. Itt közzéteheti valamennyi írását, dolgozatát: bármit, amit fontosnak tart.
- Apró figyelmesség, hogy klubtagjainkat a jövőben külön fogadóterem és saját helyek várják rendezvényeinken - zárta köszöntőjét Sallai László, majd átadta a mikrofont Fábri Györgynek, a Magyar Tudományos Akadémia kommunikációs igazgatójának, aki a tudományos ismeretterjesztés- és átadás jelen helyzetét, kihívásait világította meg rövid prezentációjában.

- A tudomány társadalmi újrapozícionálásáért kell tennünk - mondta, miután az akadémia jövőképéről és az ehhez szükséges stratégiákról szólt. A Mindentudás Egyeteme Kht. tudományos igazgatójaként úgy vélte: szerte a világon "trend" a tudomány és a laikus közvélemény szorosabb kapcsolatának megteremtése, amihez újfajta ismeretterjesztési, valamint kommunikációs tudás szükséges. Bizton állítható, hogy Magyarországon ennek a Mindentudás Egyeteme a zászlóshajója - összegzett Fábri György, számokkal is alátámasztva állítását. Eszerint az előadások a helyszínen huszonötezer néző előtt zajlottak. A magyar lakosság 58 százaléka hallott a kezdeményezésről, kétharmaduk már látott TV-előadást, s a statisztika szerint hetente 280 ezren ültek a televízió elé a Mindentudás Egyeteme előadását megnézni. A kutatások ugyanakkor felülnézeti képet is adtak a tudomány és ismeretterjesztés hazai viszonyrendjéről. Kiderült, hogy a szakmák közötti "tisztelet-vizsgálaton" a megalapozott tudás birtokosai viszik a prímet, hiszen a megkérdezettek az első helyen az orvosokat, másodikként a tudósokat respektálták. Az intézmények iránti közvélemény-bizalomindex is hízelgő: az MTA megelőzte a köztársasági elnököt és az Alkotmánybíróság grémiumát. Ugyanakkor mindkét kutatás nyomatékosít egy szomorú, s lassan közhelyszerű tényt: a közélettel kapcsolatos szakmák, karrierek, valamint intézmények bizalmi indexe rendkívül alacsony.
- Összehasonlító vizsgálatainkból gyorsan kiderült, hogy az emberek éhesek a tudományos ismeretekre, viszont tény: az információ megszerzésének eszköze, forrása a televízió - utalt a közvélemény-kutatási adatokra Fábri György. - Ezért kellett beemelnünk a tévét és felhívnunk a figyelmet egy új szakma, a tudományos kommunikátor hangsúlyos szerepére. Ő az, aki meggyőzően, stílussal tudja eljuttatni az információt a közvéleménynek, és nyomatékkal a döntéshozóknak - folytatta, s rövid áttekintést adott a Mindentudás Egyeteme terveiről, a hatodik szemeszter tematikai kínálatáról. Elhangzott, hogy 2005 a Fizika éve és József Attila emlékéve, ami tükröződni fog a ME rendezvényeken. Emellett négy további témakörre fókuszál az egyetem: a genomikára, a népegészségügyre, a csillagászatra és a nemzetre.

A virtuális kommunikáció is központi szerepet kap - mint Fábri György mondta, "a digitális korszak kopogtat az ajtón". Ezért a ME olyan önálló DVD tartalommal készül előrukkolni, amely nemcsak a szerkesztett tévéfelvételek rögzítésére szorítkozik, hanem kihasználja a digitális képi megjelenés változatosságának előnyeit, és minőségi többlettartalmat is nyújt. Kiderült: további együttműködés várható a köztelevízióval is, ami vetélkedő és/vagy társalgó, polemizáló műsorok formájában ölthet testet.

Nézze meg a rendezvényen készült fényképeket!