Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

A Mindentudás EgyeteménekME Klub szemeszter évzáró beszélgetésére december 9-én került sor a Természettudományi Múzeumban. A kerekasztal-beszélgetést megelőző óránkénti múzeumbejárásra ezen a héten is több iskolai csoportot vártak a szervezők.
Köztük a Nemzetközi Pető Intézet általános iskolájának tanulóit is, Stocker Tiborné igazgató vezetésével.

Minek köszönhető, hogy Önök is eljutottak erre a rendezvényre?
- Közvetett úton a szervezők kerestek meg bennünket. Természetesen nagyon örültünk a lehetőségnek, hiszen a gyerekeinknek nagy igénye van az ilyen látogatásokra, interaktív beszélgetésekre. Ebben az esetben a legnagyobb gondunkat, a közlekedést is megoldották a szervezők, mivel a meghívás mellé egy buszt is biztosítottak a csoportnak.

Gyakoriak az ehhez hasonló megkeresések?
- Sajnos az utóbbi időben a meghívásaink száma érezhetően lecsökkent. Ha az intézmény a gyereknek hasonló kikapcsolódást szeretne biztosítani, annak megszervezése - akár anyagilag, akár közlekedési szempontból - teljes egészében a kollégákra hárul. Természetesen ettől függetlenül igyekszünk figyelni a múzeumok programjait, és a színházak kínálatát, hogy a gyerekek minél több helyre eljussanak.

Nézze meg a múzeumlátogatásról készült fényképeket!

Önöknek sokszor az épületekbe bejutni sem egyszerű feladat. Mennyire jellemző ma hazánkban az akadálymentesítés?
- Sajnos nagyon ritka, hogy egyszerűen bejussunk az épületekbe. Bár itt is a hátsó bejáraton jöttünk be, a Természettudományi Múzeum új szárnyában egy mozgássérülteknek tervezett lift segíti a bejutást, illetve az emeletek között általunk is jól használható liftek vannak. Ez azonban sajnos nem mindenütt jellemző. Gyakran előfordul, hogy a tolókocsit használó gyerekeket gyalog kell felvinni az emeletekre.

Mekkora az igény a gyerekekben ezekre a látogatásokra?
- Az utóbbi időben fokozott hangsúlyt fektetünk arra, hogy minél többet lássanak a világból, ezért igyekszünk lehetőséget biztosítani nekik a tapasztalatszerzésre. Másfél éve jól működő kapcsolatot tartunk fenn más iskolákkal, osztályokkal. Talán ennek is köszönhető, hogy bennük is egyre inkább kialakul az új dolgok iránti igény. Egy-egy hétvégéről visszatérve gyakran ők sorolják, hová szeretnének menni, miről hallottak, olvastak, amíg otthon voltak. Sok esetben a gyerekek mögött álló családi háttér nem tudja biztosítani ezeket a programokat, így nekünk kell megteremteni számukra a lehetőséget. A szülőknek az esetek nagy részében már a taníttatás, nevelés is megterhelő.

A ma idelátogató csoportot mi alapján választották ki?
- A felső tagozatosokat hoztuk el, hiszen az ő tananyaguk kapcsolódik leginkább a témához. Mivel kis létszámú - nyolc-, kilencfős - osztályokkal dolgozunk, a három felső tagozatos osztályból összesen huszonhárom gyerek jött el velünk.

A tanórákon visszatérnek a ma hallottakra?
- Mindenképpen megbeszéljük a mai programot, hiszen a gyerekeknek nagy élményt jelent egy-egy ilyen alkalom. Az ehhez hasonló látogatásokra mindig előzetesen is felkészülünk, és utólag is megbeszéljük az tapasztalatokat.

Nyitott lenne az intézet hasonló meghívásokra?
- Mindenképpen; reméljük, a jövőben még több ilyen alkalom lesz, akár más múzeumokban, más rendezvények alkalmával.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről