Simó György, az Axelero Internet vezérigazgatója

Vágólapra másolva!
"...a közönség pedig igényes tartalomra vágyik"
Vágólapra másolva!

Miért tartotta fontosnak, hogy az Axelero Internet bekapcsolódjon a Mindentudás Egyeteme-programba?

A Mindentudás Egyeteme-programhoz való kapcsolódás túl azon, hogy a Matáv-csoport egészét érintette, természetes dolog volt számunkra. Azok a kulcsszavak ugyanis, amelyeket egy internetvállalat magáénak érez, vagy ha úgy tetszik amelyekkel az Axelero márka meghatározza magát: a tudás, a kommunikáció és ezen fogalmak összekapcsolása, a tudáskommunikáció, központi fogalmai a Mindentudás Egyetemének is. Az információ beleivódik a mindennapok szövetébe, a gazdaságba, a kultúrába. Az internetet pedig kiváltképp az működteti, hogy az emberek tudást és információt keresnek, és ezt megosztják egymással.. A tudás népszerűsítése az internet népszerűsítésével egyenlő. A Mindentudás Egyeteme ötletadója, György Péter már a kezdetektől úgy képzelte el a programot, mint az új multimédiális szolgáltatást az internet leglényegesebb komponensét. Így természetes volt, hogy az internet kiemelten fontos formája a Mindentudás Egyetemének a televíziós és nyomtatott megjelenés mellett.

Mit jelent a Mindentudás Egyeteme számára az internetes forma?

Ha dogmatikus akarok lenni, akkor azt mondom, hogy a 21. században egyszerűen elkerülhetetlen, hogy egy ilyen program megjelenjen az interneten. Azért létfontosságú az online és világhálós elérhetőség, mert a kizárólag az internetre jellemző sajátosságok - az archívum- és közösségi jelleg, illetve az interaktivitás - alapvető értéket adnak hozzá a kezdeményezéshez. Az interneten képzett adatbázis és archívum lehetővé teszi, hogy a Mindentudás Egyetemén elhangzott ismeretek folyamatosan, előadásról előadásra rakódjanak le. Az internet olyan médium, amely ezt a tudást egyedülállóan képes megőrizni. Az archívum-jelleg új dimenziót nyit a befogadásban is, hiszen egyébként különálló előadásokkal találkozik az érdeklődő, melyeket egyszeri alkalommal megnézhet - miközben az internet egy kereshető, állandóan és dinamikusan bővülő tudástárrá tágítja a programot.
Az interneten keresztül a közönségépítés új formái is megvalósulhatnak, sokkal könnyebb a kapcsolattartás, az érdeklődők aktivitása a program és a tartalom körül újabb és újabb információs gyűrűket hoz létre. Ráadásul ez interaktív érdeklődés, ami az internet egyik alapvető adottsága: ezzel a hagyományos előadó-hallgató viszonynál sokkal élőbb, a kölcsönösséget és a részvételt lehetővé tevő kapcsolatot tudunk létrehozni.

Milyen szempontokat vettek figyelembe, amikor a Mindentudás Egyeteme site-ot kialakították?

Az oldal elsődleges céljaként azt fogalmaztuk meg, hogy népszerűsítse a Mindentudás Egyetemét és magát az internetet, így hatékony promóciós és kommunikációs eszközzé kellett válnia. Speciális kihívás volt, hiszen komoly, összefüggő szövegű előadásokkal, tartalmakkal dolgoztunk, amelyeket az interneten keresztül is befogadhatóvá, élvezhetővé, feldolgozhatóvá kellett formálnunk. Lehetővé kellett tennünk a kész előadások multimediális befogadhatóságát: egységes, kereshető rendszerbe kellett foglalni a hang- és videofelvételt, illetve a szöveges változatot. A fórumok, az online-tanfolyamok és a játékok segítségével egy állandó, visszatérő közönséget sikerült kialakítanunk.

Az internet-látogatók milyen arányban keresik fel a tudományos oldalakat?

Az egész magyar társadalom ki volt éhezve egy ilyen programra. A program sikere egyértelmű bizonyítéka annak, hogy az értékes, értelmes információ közvetítését várja a közönség. Ez általában is igaz a médiára, a tudomány nagyon is érdekes tematika napjainkban. Megfigyelhető, hogy az [origo] tudományrovata megalakulásunk óta ennek az amúgy is robbanásszerűen fejlődő médiumnak az egyik legdinamikusabb és legerősebb rovata. Ebben természetesen nincs semmi meglepő, hiszen az internetet használó közönség összetételében magas a diákok, a fehérgallérosok, az öntevékeny információkutatók, a literátus olvasóközönség aránya. Ez a közönség pedig igényes tartalomra vágyik.


Rényi András - Szöllősi Adrienne