Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Nagy örömünkre szolgál, hogy a Mindentudás Egyeteme számos korábbi előadóját láthatjuk gyakorta a közönség soraiban. Gyulai József akadémikust arról kérdeztük, mi vonzza hétről-hétre az előadóterem padsoraiba.

- Az élő egyetemi előadás atmoszféráját nem tudja pótolni a televízió, s az immár hagyományos párbeszéd a nézőközönség és az előadó között csak itt élhető át igazán. De persze az előadóterem varázsán kívül van más okom is, hogy eljöjjek: az ötödik szemeszter számos előadója kollégám, s a tudóstársak iránti barátság, tisztelet is arra kötelez. Az előadóra - és ezzel magam is így voltam - inspirálólag hat ismerős, sőt olykor kritikus arcokat látni a teremben, de egyúttal a nagyszámú közönség előtt és a kamerák kereszttüzében megnyugtató is az ismerősök jelenléte. Annak idején számomra is fontos volt, hogy kik jönnek el személyesen az előadásomra.

Gyakori látogatásait feltételezhetően annak is köszönhetjük, hogy a nanotechnológia ebben a félévben igen gyakori témája a Mindentudás Egyetemének - holott különböző tudományterületek művelői tartják az előadásokat. Voltaképpen mely tudományterületeket érinti a nanotechnológia?
-
Természetesnek tartom, hogy gyakori témává vált a nanotechnológia: hiszen ez az új tudományterület ma már a természettudományok teljes spektrumát behálózza, a fizikától a kémián át a biológiáig. A biológia tudományát véleményem szerint teljesen megújítja a nanotechnológia, olyasféle fejlődési pályára állítva ezt a tudományágat, mint amilyen a kémiát jellemezte az 1920-as évektől napjainkig - s ebben Falus András professzor is egyetértene velem. Felteszem, hogy jövőre, a fizika éve alkalmából ismét láthatunk majd hasonló témájú előadásokat.

Mi az a többlet, amit az élő előadás jelent az Ön számára?
- Megszerettem ezt a műfajt, a hagyományos előadás és a beszélgetés összekapcsolását. Az előadó és közönsége között kialakuló kapcsolat, párbeszéd csak itt az előadóteremben élvezhető igazán, a televízióban nem.