Időtöltés Európában

Vágólapra másolva!
- a statisztikák tükrében
Vágólapra másolva!

A rendelkezésre álló szabadidő közel 50 százalékát tévénézéssel töltik a magyarok - derül ki az Eurostat nemzeti időmérlegeket egybevető ismertetéséből.

A körkép annak a tíz uniós tagállamnak és három kívülálló országnak az adataira épül, amelyek az Eurostat útmutatásához igazodva végeztek felméréseket a lakosság időfelhasználásának alakulásáról 1998 és 2001 között. Így a közösség statisztikai hivatala Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Hollandia, Nagy-Britannia, Portugália és Svédország mellett nemcsak Norvégia, de az akkor még csatlakozás előtt álló Magyarország és Szlovénia, illetve Észtország és Románia felméréseinek egybevetését is elvégezte.

Munka (keresőtevékenység, háztartási munka, tanulás): 6-7 óra

Fotó: MTI

A nők háztartási munkának szentelt ideje átlagosan minden országban meghaladja a keresőtevékenység időráfordítását

Magyarországon

A háztartási munka (beleértve a bevásárlást, barkácsolást, gyermekápolást) a keresőtevékenységnél (és a tanulásnál) több időt emészt fel Belgiumban, Franciaországban, Észtországban és Magyarországon, s kevesebbet igényel Norvégiában, Nagy-Britanniában és Finnországban. A kétféle munkára fordított idő megoszlása nagy eltéréseket mutat a két nem között. A férfiak mindenhol többet foglalkoznak keresőtevékenységgel, mint a nők. S megfordítva: a nők háztartási munkának szentelt ideje átlagosan minden országban meghaladja a keresőtevékenység és a tanulás időráfordítását - kivéve Dániát és Norvégiát, ahol a kettő szinte azonos. A háztartási munkák tekintetében a legmagasabb aránnyal Észtország, Magyarország és Szlovénia jeleskedik - kiváltképpen a nők körében.

Alvás: 8-9 óra
Személyes higiénia: 2-3 óra

Az emberek az összes rendelkezésre álló idő felét fordítják fiziológiai szükségleteik kielégítésére. Alvásra napi átlagban 8-9 óra jut, míg étkezésre és a személyes higiéniára 2-3 óra. Franciaország az alvásra fordított átlagos idő hosszával tűnik ki, amely meghaladja a 9 órát - s a gallok ugyancsak több időt bíbelődnek a személyes higiéniával. Észtországot kivéve a nők mindenhol kissé többet alszanak a férfiaknál; a balti köztársaságban ugyanannyit.