Új megközelítésben

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Farkas Attila

A november 4-i ME Klubban folytatódott az idei Talentum-díjasok múlt héten elkezdett bemutatása. Ezúttal Molnár Antal történész mutatta be 1994-ben megkezdett római levéltári kutatásait. A munka a 16-17. századi művelődéstörténet egyik, eddig kevéssé ismert részletét dolgozta fel. Kiemelten foglalkozik a magyarok és a hódoltságba betelepedő délszlávok, illetve keresztények és muszlimok együttélésével.
A nézők soraiból ezúttal Farkas Attila egyetemista válaszolt munkatársunk kérdéseire:

Hol hallottál a mai beszélgetésről?
- Az Interneten olvastam a klubprogramról, és nagyon érdekesnek találtam a témát. Bár inkább a természettudományok állnak közel hozzám, mégis eljöttem, hogy meghallgassam a mai beszélgetést.

A kerekasztal-beszélgetés "főszereplője" az egyik idei Talentum-díjas. Hallottál már erről ezt megelőzően ?
- Nem, de nagyon jó dolognak tartom. Mint a bevezetőben is elhangzott, a MTA és a Közép-Európai Tehetségkutató Alapítvány Kuratóriuma pályázat keretében ítéli oda ezt a díjat. A három kategóriában - a természettudományok, élettudományok és a társadalomtudományok területén - a fiatal tudósok, kutatók, szakemberek kimagasló tudományos teljesítményeik elismeréseként részesülhetnek a Talentum-díjban.

Ismerted Molnár Antal kutatásait?
- Sajnos eddig még nem találkoztam vele, de valóban új megközelítésben mutatta be a 150 éves török hódoltság hazánkra gyakorolt pozitív és negatív hatásait. Egyháztörténeti vonatkozásban sok új ismerettel gazdagodtam, érdekes volt hallani azokat a kutatási eredményeket, melyek által a magyar hódoltság jezsuita vagy katolikus misszióinak munkájába nyerhettünk betekintést.

A kutatási eredmények alapján elmondható, hogy a sok negatívum mellett talán pozitív hatásai is lehettek a török hódoltságnak. Mi erről a véleményed?
- Sajnos nem tudom megítélni, mert nem mozgok túl otthonosan a történelemben. Laikusként azt gondolom, hogy bizonyára előnyei is lehettek a hódoltságnak társadalmi, kulturális és esetleg gazdasági vonatkozásban is, de nekünk mégsem igazán ezt tanították az iskolában. Talán Molnár Antal és hasonló tehetséges kutatók munkáiból lassan kiderül, hogy másképp kell hozzáállnunk ehhez az időszakhoz.