Maróth Miklós

Vágólapra másolva!
Az arabok mint a görög tudományok örökösei
Vágólapra másolva!

Amikor az arab hódítók elfoglalták a Római Birodalom keleti és észak-afrikai
területeit, a lakossággal együtt átvették a klasszikus kultúrát, mindenek előtt a tudományokat. Elsősorban Galénosz és az orvostudomány, illetve a filozófia érdekelte őket - bár e kettő elválaszthatatlan volt egymástól, hiszen a filozófia arisztotelészi hagyománya, amelyet megörököltek, felölelte az összes természettudományt is.

Az ideális világot kutató, platonikus tradíciókat ápoló Európával szemben az arabok inkább a természettudományok iránt érdeklődtek, azokat fejlesztették. Nem csoda hát, ha Európa kulturális és tudományos képe alapjában véve változott meg, amikor latinra fordították az arab tudományos műveket. Az előadás mindezeken túl bemutatja az arab tudományok hanyatlásának és Európa fejlődésének az okait, illetve Ibn Khaldún tanítását az emberi kultúra kontinuitásáról.

Az előadás helye és időpontja: Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Épülete (Budapest XI., Magyar tudósok körútja - régi nevén Pázmány Péter sétány - 2.), Kozma László nagyelőadó; 2004. december 13., 19:30

Jöjjön el személyesen!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!