Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

A Föld a Naprendszer bioszférával rendelkező, ún. lakható bolygója. Az élet keletkezését a Föld Naptól mért távolsága és nagysága tette lehetővé. Kialakulása után a bioszféra kölcsönhatásba került a geoszférákkal, és fontos szerepet játszott abban, hogy a magasabb rendű, bonyolultabb élet feltételei megteremtődjenek. Így létrejöttek bolygónk különleges tulajdonságai, amelyek alapvetően különböznek a Naprendszer többi bolygóján uralkodó állapotoktól. A Föld jelenlegi képének formálását időnként váratlan, kozmikus események is befolyásolták.

A jelenlegi földi környezet hosszú változások eredményeként alakult ki. A Föld története során a bioszférában lényeges változások történtek. Az ember megjelenése a Földön új feltételeket teremtett. Tevékenysége során az ember környezetalakító tényezővé vált, s ez globális veszélyeket jelent arra a környezetre, amelynek az ember kialakulását és életét köszönheti.

I. A nélkülözhetetlen víz
A víz a földi környezet legfontosabb összetevője, az élet keletkezésében és a mai bioszféra fenntartásában is nélkülözhetetlen szerepet játszott és játszik.

II. A különleges összetételű légkör
A levegő a légzést lehetővé tevő szabad oxigént tartalmaz, amelyből a bioszférát védő ózonréteg keletkezik; a légköri üvegházhatás kellemes éghajlatot biztosít.

III. A talaj
Mikroorganizmusok és apró élőlények hatására a kőzetekből talaj keletkezik, amely a szárazföldek felszínének jelentős részét beborítja.

IV. Lemeztektonika
A bolygó arculatát, a szárazföldek elhelyezkedését, a biodiverzitás alakulását hatalmas dinamikus folyamat, a lemeztektonika szabályozza, ami az ember kialakulásában is fontos szerepet játszott.

V. A Hold és az éghajlat
A Hold stabilizálja a Föld forgástengelyének dőlését, ami befolyásolja az éghajlatot meghatározva az évszakok megszokott váltakozását.

VI. A Föld rövid története
A bioszférát kezdetben egysejtű sejtmag nélküli baktériumok alkották, majd kialakultak a sejtmagvas egysejtűek, ezekből fejlődtek ki a többsejtűek, majd a növények és az állatok, végül megjelent maga az ember.

VII. Az ember és környezete
A mezőgazdasági, illetve az ipari forradalom óta az ember a környezet jelentős alakítójává vált.

VIII. Záró megjegyzések
A tudományos kutatás elősegíti, hogy az emberi tevékenység összhangban legyen a Föld törvényeivel.

elkezdem olvasni