Vágólapra másolva!
A földi élet fenntarthatóságának kérdései
Vágólapra másolva!

Az emberiség jelenleg nem fenntartható módon tevékenykedik: ahogyan most élünk, termelünk és fogyasztunk, az hosszú távon nem folytatható. Nem tartható fenn az erőforrások elhasználásának üteme, a környezet állapotának romlása és a gazdasági egyenlőtlenségek növekedése. A 21. században az emberiség halaszthatatlan feladata az, hogy ezen változtasson. Mi a jelenlegi helyzet, hol vannak tudásunk határai és mit tehetünk? Az előadás a számos probléma közül kiemel néhány aktuális kérdést: az ózoncsökkenést, a globális felmelegedést, a gyors klímaváltozás lehetőségét, a katasztrófák elkerülését és az energia biztosításának nehézségeit.

I. Mit jelent a fenntarthatóság?
Hosszú ideig úgy látszott, hogy elég a gazdasági fejlődéssel foglalkozni, a további problémákat a fejlődés majd megoldja. Az 1970-es években vált világossá, hogy a fejlődésnek - amit sokan azonosítottak a mennyiségi gyarapodással - korlátai vannak. A fenntarthatóság azt jelenti, hogy biztosítani tudjuk az emberi szükségleteket a jelenben, ugyanakkor képesek vagyunk megőrizni a környezetet és a természeti erőforrásokat a jövendő generációk számára.

II. Miért éppen most kezdünk a fenntarthatósággal foglalkozni?
Az emberiség létszáma több mint 6 milliárd, aktivitása megsokszorozódott. Az EU környezettel foglalkozó főbiztosa 2004 márciusában már úgy fogalmazott, hogy a Föld új földtani korszaka kezdődött meg: az antropocén kor, amikor az emberi tevékenység lényeges és néha domináns környezetformáló tényező. A Föld hatodik nagy kihalási időszaka valószínűleg az emberi tevékenység következménye lesz. A földtörténet során soha nem volt még példa a globális változások ilyen komplex rendszerére, amivel most szembesülünk.

III. Két globális probléma, amit az atmoszféra összetételének változása okoz
A földi életet többek között a légkör számunkra kedvező összetétele biztosítja. Két igen kis mennyiségben jelenlévő, de életfontosságú alkotóelem a sztratoszférában keletkező ózon és a szén-dioxid. Az ózon véd meg az ultraibolya sugárzástól, a szén-dioxid pedig - más üvegházhatású gázokkal együtt - biztosítja a kellemes klímát. Az emberi beavatkozás miatt az ózon mennyisége csökkenni kezdett, a szén-dioxid mennyisége azonban gyorsan növekszik.

  1. Ózon - példa a sikeres nemzetközi összefogásra
  2. A szén-dioxid és más üvegházhatású gázok - egy megoldatlan probléma


IV. A gyors klímaváltozás lehetősége - lehűlhet-e Észak-Európa és Észak-Amerika?
Lehetséges, hogy ugyan a Föld az átlagot tekintve tovább melegszik, mégis lesznek olyan területei, amelyek az eddiginél hidegebbé válnak. Ennek oka az, hogy jelenleg Európa északnyugati része és Észak-Amerika a Golf-áramlat miatt kellemesen meleg, az óceán hatása nélkül a telek átlagosan 5oC-kal lennének hidegebbek. Az áramlat azonban le is állhat.

  1. A gyors klímaváltozás oka: az óceánok szerepe
  2. Mikor állhat le az óceáni szállítószalag?


V. Energia

Ma már a világ rendkívül nagy mennyiségű energiát használ fel. Ennek döntő többsége a fosszilis tüzelőanyagok elégetéséből származik, melyek nélkül az ipari forradalom sem lett volna lehetséges. Csakhogy a fosszilis energiahordozók korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre és előbb-utóbb elfogynak. A következő évtizedekben gyorsan növelni kell a megújuló források részarányát Európában és hazánkban is.

VI. Katasztrófák
A katasztrófák számának növekedése és az okozott kár még gyorsabb emelkedése is összefügg a nem fenntartható működéssel. Sok kedvezőtlen változás abból adódik, hogy nem fenntartható módon szerveződik az ipar, a mezőgazdaság vagy a közlekedés. Az ember okozta katasztrófák egy része megelőzhető, a mindenképpen bekövetkező természeti katasztrófák kártétele pedig jelentősen csökkenthető megfelelő felkészülés és elővigyázatosság alkalmazásával.

VII. Mit kell tennünk a fenntarthatóság eléréséhez?
Az utóbbi évtizedekben nemzetközi egyetértés alakult ki a fenntarthatóság fontosságáról és aktuális feladatairól. Nem elegendő azonban néhány intézkedés vagy néhány kisebb korrekció az ipar, a mezőgazdaság, a közlekedés vagy az energiatermelés működtetésében. Minden ágazat mélyreható átalakítására van szükség annak érdekében, hogy a valós szükségleteket úgy elégíthessük ki, hogy az erőforrásokat, a természet állapotát meg tudjuk őrizni a jövő generációk számára.

VIII. Összefoglalás - a környezet megőrzésének fontossága
Túlélése érdekében az emberiségnek együtt kell működnie a természettel. Abba kell hagyni a Föld erőforrásainak pazarlását, gyors felélését, és el kell kezdeni egy ésszerű, önmagát megújító működést. Az emberi életkörülményeket döntően fogja befolyásolni az, hogy mennyit tudunk, és hogy ismereteinket hogyan hasznosítjuk.

Tovább