"Menteni a menthetőt"

Vágólapra másolva!
Az otthoni helyzet miatti aggodalom, a teljes bizonytalanság felőrölte a sportolók idegeit, akik talajt vesztvén nem tudtak olyan mértékben a sportra koncentrálni, mint az szükséges lett volna. Sokan fittyet hánytak a szigorú utasításoknak, és a nagy edzéskihagyások is éreztették hatásukat. "A versenyzőkben kell lennie erkölcsi, szakmai motivációnak, fizikai tartaléknak, hogy valamit menteni tudjunk a menthetőből" - mondja Nádori László vezető.
Vágólapra másolva!

Világklasszis sportolók és kitűnő edzők évekig tartó munkája került '56-ban veszélybe. Nagy eredményeket vártak ettől a csapattól, de az élet keresztülhúzta a számításokat. Minden terv füstté vált. "Szakemberként szomorú volt látni, hogy a versenyzőkben az a biztonságtudat, az a rendszerességen alapuló életstílus, amelyet kialakítottak, most megzavarodott és föllazult" - emlékszik Nádori László. "Volt egy kitűnő evezős négyesünk. Sorra nyerték a versenyeket, aztán hetekig nem edzhettek. Ilyen körülmények között tőlük már semmit sem lehetett várni."

"A legdöntőbb időszakban történt háromhetes edzéskihagyással megérkező és a napi erős munkához hozzászokott tornászoknak az edzések időtartama nem volt elegendő" - meséli a tornászok edzője, Sárkány István. "A beosztott termekben rendelkezésre álló idő - edzésenként két óra - kevés volt, mindig túl kellett lépni, ami által a következő nemzet csapatát tartottuk fel. Ezen kívül pedig a versenyzőket idegesítette is a hajszoltabb munka az edzési idő minél jobb kihasználásáért."

A feszültség mindenkit fegyelmezetlenebbé tett, de a férfitornászok még így is kiríttak engedetlenségükkel a többiek közül. "Önállósították magukat, és csak a legritkább esetben mentek oda edzésre, ahová be voltak osztva. Az edzési anyaguk is teljes rendszertelenséget árult el" - számol be Sárkány, az edző. Nemcsak ők maradoztak ki éjszakánként, hanem a tornászlányok is. "Kertész Alíz, Bodó Andrea és Korondi Margit több esetben engedély nélkül, a késő éjszakai órákban tért haza az olimpiai faluba. Fáradtságukat nem sportszerű életmóddal, hanem az edzések rovására akarták kipihenni. Takács és Héder a versenybírói tanfolyam megbeszélésének értekezletére sem jött el, mert más programot állítottak be maguknak" - mondja a szigorú edző. Hiába tűnik rigorózusnak az edzésterv, az olimpia előtti hetek nyújtják az utolsó lehetőséget a felkészülésre a megmérettetések előtt.