Fellobbant az olimpiai láng Melbourne-ben

Vágólapra másolva!
1956. november 22-én, helyi idő szerint 15 órakor 72 ország sportolói sorakoztak fel, hogy bemasírozzanak a melbourne-i stadion hatalmas gyepére. A magyar csapatot együttérző taps és őrjöngő ováció fogadja. Ron Clarke, az ausztrálok fiatal futóreménysége meggyújtja a lángot a stadionban, és ezennel kezdetét veszi Melbourne-ben a XVI. nyári olimpia.
Vágólapra másolva!

Három hét folyamatos esőzés után 1956. november 22-én Melbourne gyönyörű, napsütéses napra ébredt. Az országban munkaszüneti napot hirdettek erre a napra, így az egész város kint éljenzett az utcákon a stadionba vonuló sportolóknak. Helyi idő szerint 15 órakor kezdődött a megnyitó ünnepség Fülöp herceg bevonulásával. II. Erzsébet angol királynő férje hatalmas, fekete, nyitott limuzinon érkezett a stadionba. A díszvendég autója után következett a katonai zenekarok ünnepélyes menete. "Mindenféle alakban járkáltak, öt karikát formáztak" - emlékszik vissza Szigeti Zoltán, aki többi evezős-, illetve kajakos- és kenustársával együtt csak a lelátóról követhette az eseményeket.

A ballarati fiúk nem vonulhattak fel az olimpiai csapattal, mert nem a hivatalos formaruhát viselték. "Kétféle egyenruhánk volt, mert az ausztrálok is besegítettek az öltöztetésünkbe" - meséli Mohácsi Ferenc, egykori kenus. Az ausztrál Mayers cégtől ajándékba kapott egyenruha szürke nadrágból és sötétkék blézerből állt, míg az eredeti hazai felvonuló öltözet olívazöld volt. Szigeti Zoltán arra is emlékszik, hogy a helyi bulvársajtó arról cikkezett, hogy a színek különbözősége a magyarok forradalomhoz való kettős viszonyát jelzi.

"A melbourne-i faluból olyan utasítás érkezett hozzánk Ballaratba, hogy mivel rosszul mutatnánk a kétféle formaruhában, egységesen a szürke melegítőnkben vonuljunk fel" - folytatja Szigeti a történetet. "Persze a helyszínen kiderült, hogy mégis marad a kétféle formaruha" - veszi át a szót Kiss Lajos kajakos. A ballaratiak az eredeti utasítás szerint szürke melegítőben érkeztek, így azonban nem illettek az elegáns blézerek, blúzok és zakók menetébe. "Nekünk nem engedték a felvonulást, a tribünről néztük az olimpia megnyitóját."

Tekintettel az olimpia születésének helyére, a felvonulást hagyományosan a görög olimpiai csapat kezdi és a vendéglátó nemzet fejezi be. 1956-ban Ausztrália zárta a sort. Előtte az angol ABC sorrendjében következtek egymás után a nemzetek. A magyarok 27.-ként vonultak fel - felemás egyenruhában. Az a Csermák vitte Magyarország Kossuth-címeres zászlaját, akit az október 23-i események után halottnak hittek. Íme, most ő menetel a magyar olimpiai küldöttség élén. Hegyi Gyula, a sporthatóság nagyhatalmú vezetője követte.