Mielőbb formába kell jönniük a sportolóknak

Vágólapra másolva!
Az olimpiai játékok kezdete előtti utolsó, koncentrált edzéseiket kezdték meg november 13-án a magyar olimpiai tagjai. Az olimpiai falu kedvező lehetőségeket kínált számukra, csupán az időjárás nehezítette meg a dolgukat.
Vágólapra másolva!

Az egyhetes fárasztó utazás után végre megpihenhettek a sportolók a kényelmes olimpiai faluban. Nagy szükségük volt arra is, hogy újra formába lendüljenek, hiszen a budapesti indulás előtt a forradalmi események miatt hosszabb szünetet kellett tartaniuk az edzésben. Az utazás alatt sem tudtak rendszeresen edzeni, csak néha fért bele egy kisebb futás vagy focizás. Az úszók pár órát edzettek Szingapúrban sós vizű medencében, ami újdonság volt számukra.

Megérkezve a Melbourne melletti olimpiai faluba, rendezettebben kezdhették meg edzéseiket. Az időjárás nem kedvezett a sportolóknak. Hiába felel meg a november a déli féltekén a mi júniusunknak, Melbourne-ben akkoriban hidegebb volt, mint Magyarországon márciusban. A férfiak jégert húznak. Sárkány István bíró emlékei szerint a zord időjárás főleg az atlétákat viseli meg. A sportolók ennek ellenére szorgalmasan edzettek. "Különösen a gyaloglók fáradhatatlanok" - emlékszik Sárkány István. "Megszokott kép, hogy este elriszál a beszélgetők mellett egy-egy gyalogló."

A tornászok napi két és fél órát edzettek, a vízilabdásoknak és a birkózóknak egész délelőtt gyakorolniuk kellett. A kajakosok-kenusok és az evezősök a tábortól 2 km-re lévő tónál edzettek. A tó hasonlít a tatai edzőtábor melletti tóhoz, amit a sportolók már jól ismertek. Gondot okoz, hogy a víz sekély és hínáros. Az edzések nem mindenkinek mennek jól, ezért nagy szükség van arra a kilenc napra, amely az olimpia kezdetéig hátravan.

"Az evezés nagyon rosszul megy. 80-as csapásszámnál nem tudunk nagyobbat evezni. Minden tagunk fáj, és délután már izomlázunk van" - mondja Szigeti Zoltán. "Az a cél, hogy formába jöjjünk" - jelenti ki a kajakos.