Orosz T-34-esek gyűlnek a főváros körül

Vágólapra másolva!
A sportolók október 30-án, a fegyverszünet meghirdetése után három nappal támadásra készülődő szovjet tankokat láttak Budapest környékén. Az orosz csapatok a jelek szerint nem szándékoznak elhagyni az országot. A tankok indulásra készen várakoznak a fővárostól délre.
Vágólapra másolva!

Az olimpiai csapatot szállító buszkonvoj Budaörs felé tartott. A sportolók a fővárost elhagyva látták, hogy a szovjet T-34-esek Nagytétény, Érd és Budaörs körül be vannak ásva. Bódy János, egykori tábori tüzér felismerte a a nagy kaliberű tábori lövegeket, amelyeket az oroszok összeszereltek. Bódy szerint ez arra utalt, hogy katasztrófába fog torkollni a forradalom, hiszen a magyar laktanyákban nem volt lőszer. Az oroszok ugyanis éppen az ilyen helyzetektől tartva nem tartottak lőszerkészletet a magyar laktanyákban.

"Az orosz csapatok csak ideiglenesen húzták el a csíkot Pestről - mondja Takács Attila -, hogy hagyják, hadd gördüljön tovább a csoda. Eközben gépágyuk erdejével vették körül a fővárost. Lehetett látni, hogy csak idő kérdése, és a kedvező helyzetünk egy új parancs hatására megváltozhat."