Inog Kutas pozíciója

Vágólapra másolva!
Sokan támadják Kutas Istvánt, az OTSB Sportoktatási Hivatalának vezetőjét. A köztudottan keménykezű sportvezető számos kollégája ellenszenvét kivívta. Most eddigi erős pozíciója gyengülni látszik.
Vágólapra másolva!

"Hegyi Gyula közölte velem: amit csak lehet, át kell vennem Kutas feladatai közül" - mondja Nádori László, az olimpiai evezőscsapat vezetője, akit Hegyi Gyula, az OTSB elnöke az útlevelek és a vízumok intézésével is megbízott. Nádori László elmondta, előtte nem ismeretesek a változások okai, de személyi problémákra gyanakszik.

"Kutasnak nagyon sok konfliktusa keletkezett az évek során" - állítja Füzesséry Gyula, az evezősök edzője. Modorával, illetve modortalanságával, erőszakos stílusával nagyon sok embernek okozott problémákat és nehézségeket. Jellemző a helyzetére, hogy úgy telefonáltak ide, hogy "a Kutas jöjjön le, mert különben a hajánál fogva ráncigáljuk majd elő". Nem ez volt az egyetlen fenyegető üzenet a részére."

"Szakmai kérdésekben Kutas volt a megfellebbezhetetlen mindenható" - emlékszik vissza Vagyóczky Imre. "Ha valakire azt mondta, hogy utazik, ha háborús bűnös volt is, utazott. Ha valakire azt mondta, hogy nem utazik, az pedig akár az olimpiai aranyérem esélyese is lehetett, mégsem utazott.""Szigorú volt és arrogáns, szélsőségesen hangulatember. A 'káderezést' nagyon fontosnak tartotta" - meséli Zalai István.

"Kutas a rengeteg emberi hibája mellett is egy kiváló sportvezető volt, nagy szakmai tudással rendelkezett. Szerintem ő vezette a magyar sportot, jóllehet Hegyi Gyula volt az elnök - véli Markovits Kálmán. "Hegyi úgy félt a Pistától, mint a tűztől." Hegyi Gyulának, az OTSB elnökének kezében volt az ún. "k" vonal, azaz a közvetlen telefonösszeköttetés a párt legfelső vezetésével. "Kutas ugyanakkor az egész magyar sport ütőerén tartotta a kezét" - meséli Markovits.