A sportolók megütköztek Szepesi rádióbeszédén

Vágólapra másolva!
Szepesi György ma felolvasta a Rádióban a sportolók nevében megfogalmazott felhívását. Szavait az érintett sportolók kétkedéssel fogadták. Szepesi beszédében azt hangsúlyozta, hogy ha visszaállna a nyugalom és a rend, győzhetnének a hétvégi magyar-svéd futballmérkőzésen, és szép eredményt érhetnének el Melbourne-ben.
Vágólapra másolva!

"Úgy beszélt, mintha megírták volna a mondatait" - mondja Hunics József. "Beszédének az volt a lényege, hogy nem azonosította magát az egyetemi ifjúsággal." Gyarmati Béla úgy emlékszik, Szepesi arra kérte a lakosságot, hogy hagyják abba a megmozdulásokat. "Furcsa volt, mert úgy nézett ki, mintha ellenezné az egész ötvenhatos megmozdulást. Ilyen hangot éreztem ki belőle."

"A beszéd után a vízipólósoktól Gyarmati Dezső, a vívóktól pedig Kárpáti Rudolf kerek-perec közölték, hogy többet a Szepesit ne engedjük közvetíteni. Azt mondták, hogy Szepesivel még csak ne is fogjunk kezet" - emlékszik Hunics József. "Azt mondták, azért, mert Szepesi azt olvasta be, hogy a magyar ifjúságot félrevezették, és hogy a mieink ellenforradalmárok."

"Magyar Sporttársak! Kedves Barátaim! Óriási erőpróbák sorozata előtt áll sportunk. Milyen felemelő, könnyesen boldog érzés lehetne, ha ismét büszkén kúszhatna fel a piros-fehér-zöld magyar lobogó a győzelmi árbocra. Mindehhez azonban rendre, nyugalomra, az oktalan vérontás megszűntetésére van szükség!" - hangzott Szepesi György beszéde.

Szepesi György elismerte, hogy hibázott. "Senki nem hatalmazott fel, hogy a sportolók nevében beszéljek, ehhez nem volt jogom." A neves riporter azonban azt is hozzátette, senki sem kényszerítette, hogy elmondja a beszédét. "Nyugodtan mondhattam volna: rosszul érzem magam, már nem voltam otthon huszonnégy órája, biztos, hogy fegyverrel senki nem kényszerített volna semmire. A dolgoknak azonban van öntörvényük" - mondta Szepesi.