"Many won't go home" - szalagcímek a külföldi sajtóból

Vágólapra másolva!
"Shock move in Hungary team - Many won't go home" - adta hírül címlapján az ausztrál The Sun 1956. december 17-én. A külföldi sajtó szenzációként kezelte, hogy a magyar olimpiai csapat fele úgy döntött, hogy nem megy haza Magyarországra, hanem Ausztráliától vagy az Egyesült Államoktól politikai menedékjogot kér.
Vágólapra másolva!

"A magyar atléták elszakítják kötelékeiket" - az amerikai Times magazin ezt a szemléletes címet adta december 6-án megjelent cikkének, amely arról tudósított, hogy a melbourne-i olimpián részt vett magyar sportolók közül sokan megragadták a külföldi utazásban rejlő lehetőséget, és nem tértek haza Magyarországra. "A magyar olimpiai csapat 40 vagy még több tagja döntött úgy, hogy megszakítja kapcsolatát hazájával, és Ausztráliában, illetve az Egyesült Államokban keres menedéket" - jelenti az AP tudósítója a Timesnak.

"Frissen érkeztek az otthoni forradalomból, amelynek harcaiban sokan közülük személyesen is részt vettek, és amelyről úgy tudták, győzelemre jutott" - írja a Times, amely még Iglói Mihály edző szavait is idézi: "Próbálom visszanyerni az ellenőrzést fizikai kondíciójuk felett, de a lelkük Magyarországon van."

Az amerikai magazin beszámol róla, hogy a sportolók már Melbourne-be való érkezésüktől fogva keresték a lehetőséget a kinn maradásra. "A döntés nehéz. Kevés sportoló elkötelezett kommunista, de egy olimpiai versenyző fontos személy a Vasfüggöny mögött. Magasan az átlag feletti fizetést és más előnyöket garantálnak számára. A disszidálással ezeket a privilégiumokat teszik kockára az ismeretlen jövőért" - boncolgatja a Times.

"A csapat fokozatosan vált ketté: azokra, akik mennek, és azokra, akik maradnak" - fogalmaz drámaian a magazin. A Times úgy tudja, az egész magyar női tornacsapat alig pár perccel utolsó fellépésük után biztonságos és titkos rejtekhelyre távozott, míg a vízipólósok még nedvesek voltak az uszoda vízétől, amikor elsiettek. A valóság túlzások nélkül is megrázó: 113 sportoló indult Melbourne-be, és mindössze 65 tér vissza. Bizonyos sportágakban annyira leapadt a csapat, hogy a további versenyzés is problémássá vált. Ilyen volt a női tornaválogatott is, amelynek hét tagjából csak ketten mentek haza: Tass Olga és Köteles Erzsébet.

A magyar vízilabdacsapat James Greene-nel, aki a fiúk amerikai körútját szervezi

Amint arról az ausztráliai és amerikai újságok is beszámolnak, sok magyar sportolót kerestek meg külföldi sportszövetségek rövid körút céljából. A műugrók és a pólósok elfogadták az ajánlatot, hiszen a két hetes tanulmányúttal nemcsak tapasztalatot, hanem időt is nyertek.

"Több mint 200-an disszidáltak az olimpiai játékok alatt" - közli az ausztrál The Sun. "A sportolók, akik most új hazát választanak, túlnyomórészt Magyarországból, Csehszlovákiából és Jugoszláviából jöttek." Az újság Somogyi Jánossal készített riportot. Somogyi kérésére a lap nem közölte nevét három napig. Mielőtt bármit nyilatkozott volna, a sportolónak meg kellett győződnie arról, hogy a távirat, mely szerint felesége és gyermekei Bécsben vannak, igaz-e. A táviratot ugyanis Somodi Lajos vívónak kézbesítették. A névhasonlóság okozhatta a kavarodást, Somogyi felesége valóban Bécsben várta gyalogló férjét.

"A fiam megsérült a kezén és a lábán, egy gránátszilánk sebesítette meg" - mondta Somogyi az ausztrál lapnak. "A feleségem a fiammal és négyéves lányommal Bécsbe menekült, és pár napon belül elindulnak Melbourne-be."

A lap kiemeli, hogy a magyar hosszútávfutók világhírű edzője, Iglói Mihály sem fog visszatérni hazájába. A magyar olimpiai küldöttség számos tagja még nem hozza nyilvánosságra terveit, mert még családja kicsempészését szervezi Magyarországról - írja az ausztrál újság.