Megkezdődött a 2. félidő Melbourne-ben

Vágólapra másolva!
Hétfőn megkezdődött a XVI. Nyári Olimpiai Játékok "második félideje". Miután az első másfél hét alatt nyolc sportágban befejeződtek a küzdelmek, az olimpia utolsó hetében új küzdelmek szólították versenyre a világ e számokban legkiválóbb versenyzőit.
Vágólapra másolva!

Hétfőn új sportágként kapcsolódott be a torna (a nők csapatbajnokságával) és a kerékpár (1000 m-es repülőverseny, 200 m-es tandem és a 4000 m-es üldöző verseny). A lövészek a futószarvas lövésben, a vívók a kardcsapat bajnoksággal, a birkózók a kötöttfogású viadalokkal, az úszók a női műugrás és a 100 m-es női hátúszás küzdelmeivel folytatták mérkőzéseiket. A vitorlázók, a vízi- és gyeplabdázók korábban megkezdett mérkőzés-sorozatukat vitték tovább a befejezés felé.

Az olimpia most megkezdődött utolsó hetében, több versenyszámban a magyarok is erősen érdekeltek. Áll ez elsősorban a kard-vívásra, a tornásznők küzdelmeire, a céllövészetre, a kötöttfogású birkózásra és a vízilabdára.

Hétfőn az időjárás épp olyan "felemás" volt, mint az elmúlt tíz nap alatt. A meteorológusok napsütést és futó záporokat helyeztek kilátásba. Korán reggel valóban kisütött a nap, de hűvös idő fogadta a versenyzőket és a nézőket egyaránt.

Az első versenyhét befejeztével azok a sportolók - így az atléták, evezősök, kajakosok, ökölvívók, kosárlabdázók, súlyemelők, öttusázók és szabadfogású birkózók, akiknek már nincs több szerepük az olimpiai játékokon, hazaindulnak Melbourne-ből.

Legelsőnek az izlandi sportküldöttség kelt útra vasárnap reggel, majd őket vasárnap este követte kilenc chilei, 16 dán, 23 finn, nyolc norvég, négy portoricói, 29 svéd, húsz amerikai és 55 szovjet-sportoló. Hétfőn reggel 44 francia hagyta el az olimpiai falut, köztük Emile Gremaux, a Nemzetközi Amatőr Ökölvívó Szövetség elnöke is.

Az ökölvívó Dőri András visszaemlékezése szerint hatalmas üzlet az ausztrálok számára az olimpia, amint azt egy újsághirdetés is bizonyítja. "December első napjaiban befejeződtek az atlétikai versenyek" - mesélte Dőri. "Az ezt követő napokon az ausztrál lapok nagy keretes hirdetéseket hoztak, amelyekben az olimpiai atlétikai pálya vörös salakját kínálták eladásra. Ehhez tudni kell, hogy az atlétikai versenyek színhelye eredetileg egy krikettpálya volt, amelyet csak az olimpia idejére alakítottak át atlétikai pályává. S miután az atlétika nem oly népszerű Ausztráliában, mint a krikett vagy pláne a lóverseny, azért aztán az atlétikai versenyek bezárása után nem csoda, ha napokon belül ez a csodálatosan szép atlétikai stadion újból krikettpályává változott."