Megszületett az első magyar érem

Vágólapra másolva!
Kovács "Bütyök" József a 10000 méteres síkfutásban megszerezte az első érmet Magyarországnak. Az angol esélyest, Pirie-t lehagyva, másodikként futott be a szovjet Kuc mögött a célba. A kis "Bütyök" ezüstérmesként is jobbat futott az eddigi olimpiai csúcsnál.
Vágólapra másolva!

November 23 - ez kis "Bütyök" nagy napja. Ő nyerte el Magyarország első érmét a melbourne-i olimpián. A 10000 méteres síkfutásban a legnagyobb esélyes a szovjet Vlagyimir Kuc volt, aki az olimpia előtt egy hónappal új világcsúcsot állított fel egy barátságos versenyen. A szovjet futó Iharos Sándor idejét javította 12 másodperccel. Iharos lemondta olimpiai szereplését, helyette Kovács József állt a rajthoz.

A 10.000 méteres síkfutás a nap legizgalmasabb atlétikai versenyszámának bizonyult. Szoros verseny alakult ki a szovjet Kuc és az angol Pirie között. Sokáig úgy látszott, ketten döntik el egymás közt a verseny kimenetelét. Kuc vezetett, majd 7500 méternél Pirie vette át a vezetést. A lendületesen futó Kuc azonban újabb és újabb elfutási kísérletek után visszavette az elsőséget. 1600 méterre a céltól aztán erős hajrába kezdett, és mind jobban elhúzott visszaeső angol ellenfelétől. Eközben az eddig hátul futó Kovács lassan beérte az élbolyt, és megelőzte a leszakadó Pirie-t.

"Csak 8000 méter után gondoltam komolyan arra, hogy a győzelmi emelvényre kerülhetek" - mondja a magyar ezüstérmes. "Végig a vezető Kuc csoportját követő második csoportban haladtam, sokszor 70 méterre is lemaradva Kucéktól. De tartottam az előre kidolgozott iramtervezetet, s úgy hiszem, végül is biztosan szereztem meg a második helyet." "Azt hiszem, az ő jó szereplése nagyrészt annak is köszönhető, hogy az elsők között kapott hazulról megnyugtató híreket" - mondja Goldoványi Béla futótárs.

Az angol Pirie végül az első hatba sem jutott be. Kuc eredménye 28:45.6, Kovács mögötte 28:52.4-gyel. Nagy meglepetésre a harmadik az ausztrál Lawrence lett 28:53.6-tal. Mindhármuk ideje jobb volt, mint a helsinki olimpia győztes eredménye, amelyet a lengyel Zatopek állított fel. (29:17.0)