Svájc végleg visszalépett

Vágólapra másolva!
Svájc végérvényesen visszalépett az olimpián való részvételtől, mivel sportolóit már nem tudja Ausztráliába szállítani. Eközben Melbourne-ben hatalmas az érdeklődés, már az edzésekre is 10 ezer ember kíváncsi.
Vágólapra másolva!

Svájc hétfőn végérvényesen visszalépett az olimpián való részvételtől. A svájciak már néhány hete bejelentették visszalépésüket, de később megváltoztatták ezt a döntésüket, és a részvétel mellett határoztak. Mivel az idő nagyon elhúzódott, versenyzőiket már nem tudják kellő időben Melbourne-be szállítani, ezért végérvényesen visszaléptek az olimpiáról.

Brundage, a NOB elnöke közölte, hogy néhány ország visszalépett az olimpián való részvételtől. Nyilatkozatában kijelentette: "A NOB sajnálkozással vesz tudomást a visszalépésekről, és úgy véli, hogy a nem kizárólag a sport kérdéseivel összefüggő visszalépések nem felelnek meg az olimpiai eszmének."

A legfrissebb értesülések szerint 68 ország 4360 versenyzője vesz majd részt a melbournei olimpián. A csütörtöki megnyitó ünnepségen - amelyre 110.000 főnyi "telt házat" várnak -, az Edinburghi herceg elnököl.

*

Melbourne-ben nagy buzgalommal készülnek a XVI. Nyári Olimpiai Játékok megnyitó ünnepségére. A stadionban szorgos munkáskezek az utolsó simításokat végzik, katonazenekarok a különböző nemzetek himnuszait gyakorolják s a funkcionáriusok egész sora, a különböző sportpályákat tekinti meg. Csütörtök, az olimpia megnyitásának napja, ünnepnapnak számít. Az üzletek zárva lesznek, csak a főposta s a gyümölcs és tejüzletek nyitnak ki egy-egy órára. A színházak és mozik viszont üzemben lesznek.

Hajókon és repülőgépeken egyre özönlik az érdeklődők serege. Csütörtökig mintegy 70.000 látogató érkezését várják - ezeknek zöme természetesen a szomszédos városokból érkezik. A sajtó is egyre bővebben foglalkozik a küszöbön álló olimpiai játékokkal.

Hétfőn mintegy 10 000 ember igyekezett jegyet szerezni az úszóversenyzők edzéseire. A tömeg egy része megpróbálta áttörni a sorban állók rendezett sorait és megfékezésükre rendőrségi erősítéseket kellett kivezényelni.

*

Helsinkiből, a legutóbbi olimpia színhelyéről megérkezett a selyem olimpiai lobogó. Az ötkarikás zászló a játékok egész ideje alatt a főstadionban fog lengeni, majd a városházára kerül és ezen a "biztonságos és ünnepélyes" helyen marad 1960-ig, amikor majd eljuttatják Rómába.

*

Dél-Korea három futóval vesz részt a marathoni futásban és az edzéseken elért jó eredményekre tekintettel, azt reméli, hogy legalább egyikük az első három helyen végez. Lim Vha Dong 18 éves középiskolás fiú az edzésen 36 km-t futott dombos terepen és a távot 1 óra 57 perc alatt futotta végig. Két honfitársa csak egy perccel maradt el mögötte. Edzőjük úgy véli, hogy a teljes marathoni távot két és fél óra alatt fogják lefutni, ami - tekintettel a kijelölt pálya nehézségeire - jó időnek számíthat.

Dél-Korea kosárlabda csapata már a verseny megnyitó napján sorompóba áll: a nemzeti Kína csapatával mérkőzik csütörtökön este. A második mérkőzésen a Szovjetunió és Kanada csapata méri össze erejét.

Pénteken este az Egyesült Államok - Japán mérkőzés emelkedik ki a kosárlabda torna mérkőzéseinek sorából.

*

Franz Stampfl osztrák származású ismert atlétaedző, akiről azt mondják, hogy neki köszönhető Anglia élvonalbeli futóinak jó eredménye, azt mondja, hogy az 1500 méteres síkfutásban Rózsavölgyit kell legyőznie annak, aki aranyérmet akar szerezni. Stampfl szerint az Egyesült Államok triója - Wheeler, Bowden és Walters - meglepetést okozhat.

*

O'Brien, a súlylökés amerikai világrekordere, kitűnő formában van, mégis idegesen várja a verseny megkezdését. Társai elmondták, hogy az egyébként nyugodt és jó idegzetű versenyző az utolsó napokban és közvetlenül a verseny előtt rendkívül ideges. Ezt bizonyítja az is, hogy társaitól egy üres mosodai szobába húzódott el aludni. "Parry a verseny előtt még a legcsendesebb beszélgetést sem tűri, mert az is fokozza idegességét" - mondotta egyik barátja.

*

Bár az 1964-es olimpia színhelyének kérdése nem került szóba a NOB melbourne-i értekezletén. Tokió, Mexico City és Buenos Aires képviselői élénk tevékenységet fejtenek ki, hogy az ő városuk kapja meg a rendezés jogát. Találgatások szerint Moszkva is pályázik az 1964-es olimpiára, de szovjet részről még nem nyilatkoztak.

*

Kedden hivatalos vizsgálat alá vetették az olimpiai sportlövő versenyeken résztvevők fegyvereit. A szakemberek kifogást emeltek a szovjet speciális fegyverek egy része ellen, s a szakemberek véleménye szerint a pisztoly agyát meg kell változtatni, hogy azok szabályszerűek legyenek. Véglegesen szerdán döntenek ebben a kérdésben.