Három nap múlva rajtol a rekordolimpia

Vágólapra másolva!
Melbourne-ben, a XVI. Nyári Olimpiai Játékok nagyszerűnek ígérkező versenyének színhelyén mindenki rajtra kész.
Vágólapra másolva!

Minden idők legnagyobb világversenyének ígérkező küzdelem-sorozaton a végleges nevezések szerint 68 ország, 4900 sportolója vesz részt. Az előzetes nevezések alapján úgy látszott, hogy 75 ország indítja el versenyzőit, de Irak, Libanon és Egyiptom az egyiptomi politikai, Hollandia, Spanyolország és Svájc a magyar politikai események miatt mondta le részvételét. A Kínai Népköztársaság versenyzőinek távolmaradási oka ismeretlen.

Az APA osztrák távirati iroda vasárnapi jelentése szerint az olimpiai faluban pillanatnyilag 58 ország 3843 sportolója folytat edzéseket, a többieket - elsősorban az osztrákokat és jugoszlávokat - legkésőbb keddre várják Heidelbergbe.

*

Már ausztráliai földön fut az olimpiai láng, amely november 9-én Cairnsban érkezett az ötödik világrészre. Az olimpiai tűz innen 4000 km-es útvonalon szárazföldön folytatja útját Melbourne felé, ahová a pontosan kidolgozott váltási program szerint november 22-én, a megnyitó napján érkezik meg.

*

Sok sérülés akadályozza az olimpiai felkészülést. A lengyel Chromik, az amerikai Trucx és az ausztráliai Crapp került legutóbb a sérültek listájára. Crapp azonban hamarosan felgyógyult, újra edzésbe állt s úgy látszik máris csaknem kiheverte a kényszerpihenőt, mert már 1:04.4 perc körüli időket úszik.

Nagy munkában vannak a külföldi sportküldöttségek vezetői, edzői és gyúrói, és ugyanakkor az ausztráliai sportorvosok is, mindenki előtt egy cél lebeg: a lehető legjobban biztosítani és időzíteni a formákat - még abban az esetben is, ha netán sérülés vagy betegség adódott elő. Az olimpiai falu kórházai és orvosi rendelői rendkívül mozgalmas képet mutatnak. Az orvosok mindent megtesznek, hogy a versenyzők egészségesen indulhassanak a világ legnagyobb versenysorozatán.