Kulturális vizsga az olimpia

Vágólapra másolva!
Melbourne-ben izgatottan, fogadásokra és kulturális bemutatkozásra készülve várják a 47 nap múlva kezdődő olimpiai játékokat.
Vágólapra másolva!

Melbourne város vezetősége az olimpiai játékok alkalmával több hivatalos fogadást ad. Az első november 17-én az Olimpiai Művész Kiállítás megnyitásakor lesz a Nemzeti Képtárban. Melbourne város főpolgármestere november 20-án mintegy 700 fő részére ad fogadást, december másodikán pedig a város vezetősége nagyszabású kerti ünnepélyt rendez ezer külföldi újságíró tiszteletére.

Hatalmas járműparkok lesznek Melbourne-ben az olimpiai játékok idején. Az olimpiai stadion körüli "gépkocsi-tárolón" kívül a richmondi városrészt is szabadon tartják a járművek elhelyezésére. Az utcákat minden átmenő forgalom elől lezárják, és a városrészbe csupán a hivatalos olimpiai járművek, a sajtó gépkocsijai és Richmond mintegy kétezer lakosa juthat be. Így mintegy 25 ezer gépkocsi parkolására nyílik lehetőség.

A melbourne-i olimpiai kerékpár-pályát csütörtökön próbálták ki az ausztrál kerékpárosok, és valamennyien igen jónak találták. Dick Ploeg, Ausztrália egyik kerékpáros olimpikonja kijelentette, hogy a pálya igen gyors. A volt hivatásos világbajnok, Sid Pattersen csodálatosnak tartja a pályát.

***

Shirley Strickland, a 80 méteres gátfutás olimpiai bajnoka, valamint a 100 m-es női síkfutás világrekordere gyomor- és vakbélfájdalmak miatt egy hétre ágyba kényszerült. Strickland ez alatt mintegy 5 kilót fogyott, s a betegség erősen visszavetette felkészülésében.

***

A tropikus Townsville-ben hathetes edzőtáborozáson résztvett 28 ausztrál úszó Brisbane-be ment, és ott folytatta előkészületeit. A legjobb ausztrál úszók csak október 25-ére mennek vissza Melbourne-be, s itt az új úszóstadionban válogató versenyen vesznek részt. Dawn Fraser, a 100 m-es női gyorsúszás világrekordere izomrándulása miatt rövid kényszerpihenőt tart, s nem indul az október eleji versenyeken.

***

A Sun News Pictoral című ausztráliai lap nagy cikkben hívja fel a melbourne-i lakosok figyelmét a külföldiekkel szembeni udvariasságra, mert a lap szerint az Ausztráliába sereglettek ennek alapján is "lemérik" az ötödik világrész embereit, kulturáltságukat.

***

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó tanácsa a Nemzetközi Evezős Szövetség döntését elfogadva, az argentin evezősöket kizárta a XVI. Nyári játékok küzdelmeiből, mivel az Argentin Evezős Szövetség megsértette az amatőr szabályokat. A NOB ezen kívül Argentínát "feketelistára" tette.

***

Spanyolországot csak négy sportoló képviseli Melbourne-ben Salcedo (atléta), Blimo (tornasz), Granados (úszó) és Leon (céllövő).

***

A NOB Porto-Ricot is kizárta az olimpiai versenyekről, mivel a kormány beleavatkozott a Porto-Rico-i olimpiai bizottság munkájába.