Korlátozott nézőszám az Olimpiai-stadionban

Vágólapra másolva!
A botrányos főpróba után 12 ezer fővel csökkentették a kiadható jegyek számát a melbourne-i Olimpiai-stadionban.
Vágólapra másolva!

Mint már ismeretes, a melbourne-i olimpiai stadionban lezajlott labdarúgó-bajnoki döntőt 116 000 főnyi közönség nézte végig. De milyen előzmények után! A kinnrekedt szurkolók ugyanis betörték a stadion hat kapuját, és mintegy 4000-en hatoltak be a pályára, s a kerítéseken keresztül a nézőtérre. A stadion első nagyobb erőpróbája lakalmával 157 személyt részesítettek első segélynyújtásban a helyszínen és a melbourne-i kórházakban.

Mindez most arra késztette a szervező bizottságot, s a stadion vezetőit, hogy az olimpiai játékok megnyitó ünnepségére csak 104.000 db jegyet adnak ki. Az első nap tapasztalatai alapján aztán esetleg szó lehet arról, hogy a nézők számát 110.000-re növeljék.

Az Olimpiai-stadionban már megtartották a hangosanbeszélő-berendezés főpróbáját.

A szervező bizottság meghívta az eddigi olimpiai játékokon jól szerepelt ausztráliai sportolókat - köztük elsősorban az olimpiai bajnokokat. Mintegy 200 olimpikon megjelenésére számítanak, akik közül a legöregebb Frankie Lano úszó lesz, aki az 1900-as évi párizsi játékokon szerzett aranyérmet.

Az ausztráliai szőlőtermelők egyesültet tízezer üveg bort ajándékozott az olimpiai falunak. Az olimpia résztvevői közül ugyanis többen (elsősorban a bortermelő országok, mint Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália stb.) bejelentették, hogy az étkezéshez tartozik a bor is - természetesen csak módjával.

***

Dave Stephens, a "repülő tejesember", a hatmérföldes síkfutás ausztráliai világcsúcstartója, májgyulladást kapott, ami erősen hátráltatja olimpiai előkészületeit.

***

Melbourne-i jelentések szerint a nyári olimpiai játékokon résztvevő országoknak kb. a fele, már elküldte névszerinti nevezését. Ezekből kitűnik, hogy az idei találkozó az "óriások olimpiája" lesz. Ugyanis a sportolók 58 százaléka 180 cm magas. Azon kívül 500-an érik el a 186, 270-en a 187-193 és 45-en a 196 cm-es magasságot.

***

A nyári olimpia résztvevői közül két hollandi sportoló: William Devrens úszó és Andricus Teters ökölvívó már megérkezett Ausztráliába. A két sportoló a saját költségén kelt útra. Július 7-én hagyták el Hollandiát s, mint egy hajó matrózai érkeztek Indonéziába, ahonnan ugyancsak hajón sikerült elérniük Ausztrália nyugati partvidékét.