Az olimpia után bárki profinak állhat

Vágólapra másolva!
Törlik az olimpia amatőrségi nyilatkozatából a jövőre vonatkozó passzust, így téve lehetővé, hogy olyan sportolók is indulhassanak, akik a játékok után a hivatásos pályát választanák.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága szerda esti lausanne-i ülésén úgy határozott: a melbourne-i nyári olimpiai játékokon résztvevő versenyzőktől nem kérnek olyan nyilatkozatot, hogy az olimpia után is amatőrök maradnak. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy az amatőrségi nyilatkozat szövegéből törlik ezt a kifogásolt részt.

Október 2-án még Ottó Mayer, a NOB olimpiai irodájának vezetője értesítette az Olasz Olimpiai Bizottságot, hogy Ercole Baldini kerékpáros világbajnok nem indulhat a melbourne-i olimpián. Az olasz versenyző ugyanis valahol kijelentette, hogy a jövő év elején a hivatásos versenyzők sorába lép.

Hasonló döntések tehát a továbbiakban nem várhatók.

***

Az osztrák, jugoszláv, és a német olimpiai bizottság képviselői a hét közepén megbeszélést tartottak Münchenben olimpiai versenyzőik közös elutazása ügyében. Abban állapodtak meg, hogy sportolóik a Skandináv Légiforgalmi Részvénytársaság három gépén, november 2-án és 16-án Hamburgból és Bécsből utaznak Ausztráliába az Északi-sarkon keresztül. A 22 ezer kilométeres repülőút közbeeső állomásai: Anchorage (Alaszka) és Honolulu.

***

Emil Zatopek, a többszörös csehszlovák olimpiai bajnok szerdán kijelentette, hogy minden körülmények között elutazik Melbourne-be, még akkor is, ha egészségi okok miatt nem vehetne részt a versenyeken. Magyarázatképpen még hozzáfűzte: a csehszlovák Testnevelési és Sportbizottság is hozzájárult ehhez az elhatározáshoz.