Aranyak a tornászoknak, órák a bíráknak

Vágólapra másolva!
Egyéni aranyérmet is kaphatnak a csapatban győztes tornászok Melbourne-ben, ahol gőzerővel készülnek a szervezők a november 22-én kezdődő olimpiára: ma érkeztek meg az időmérő órák Svájcból.
Vágólapra másolva!

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottsága lausannei ülésén úgy határozott, hogy Melbourneban továbbra is külön-külön aranyéremmel jutalmazzák a tornaversenyek szerenkénti küzdelmeinek egyéni győzteseit és a csapatküzdelmek első helyezettjeit. Ezzel a határozattal megváltoztatták az 1954. évi athéni kongresszus döntését, hogy a sportolók egy és ugyanazon a versenyért külön aranyérmeket kaphassanak az egyéni és csapatversenyben elért eredményeikért.

A határozatnál az volt az irányadó, hogy az idei stockholmi lovasolimpián is hasonlóképpen díjazták az egyéni és csapatversenyek győzteseit. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy egy verseny keretében két aranyérmet is szerezhetnek a sportolók.

Augusztus végén Svájcból, a bieli Omega óragyárból 663 Chronoraphot és időmérő szerkezetet indítottak útnak Melbourne-be, 42 vízhatlan ládába csomagolva. A 2745 kg súlyú szállítmányt egymillió svájci frankra biztosították.

A külföldi turisták mindig szívesen vásárolnak utazásaik során az illető országra nézve jellegzetes apróságokat, emléktárgyakat. Az ausztrálok körkérdéseinek eredményei alapján úgy látszik, hogy kerámiák, képeslapok, és olimpiai kulcskarikák iránt mutatkozik majd a legnagyobb érdeklődés. Csak az a bökkenő, hogy a kerámiákat Dánia, a képeslapokat Belgium, s a kulcskarikákat Olaszország szállítja az ausztráloknak.