Vágólapra másolva!
Művészettörténet - az emlékezés tudománya?
Vágólapra másolva!

Műalkotások értő kezekben: a műértő és a művész

Tiziano: Jacopo Strada császári antikvárius portréja, 1576 olaj, vászon, 125 x 95 cm. Velence, Bécs, Kunsthistorisches Museum

Jacopo Strada, a németalföldi származású, de Itáliában született, Nürnbergben ötvösként feltűnő, művészként, tudósként és pénzemberként egyaránt kiváló férfiú előbb a Fugger család körében tevékenykedik, majd a Habsburg-ház szolgálatába áll, fizetett tanácsadóként. Munkásságának legfontosabb része a pénz- és érmegyűjtés: Tiziano portréjának asztalán is hever néhány érme. Az előkelő, díszruhás műértő környezete egy faburkolatos dolgozószoba, a párkányon tárgyak, könyv, mappa hevernek. A legfőbb figyelem tárgya a valakinek bemutatott antik Venus-szobor, amelyet az antikvárius gyengéden, mintegy szeretettel ölel.
Agostino Veneziano (Agostino dei Musi): Baccio Bandinelli tanórája, 1531 rézkarc,
274 x 301 mm


Egy másik, ugyancsak kis méretű antik Venus-szobor van az előadó kezében azon az 1531-ben készült metszeten, amely Baccio Bandinelli "akadémiáját" - előadását - ábrázolja a római Belvederében (először a vatikáni palotának ebben a részében helyezték el a régiség-gyűjteményt). A lap alighanem képes reklámnak fogható fel. A színhely itt is gyűjtemény; az asztalon még egy (Michelangelo híres Dávidjára emlékeztető) férfi szobor áll, a polcon továbbiak is. Baccio Bandinelli Michelangelo kor- és vetélytársa volt, de hatása alól nem tudta kivonni magát. A mester előadása közben a hallgatóság rajzol.


vissza az előadásra