Reneszánsz lázban ég az ország

Vágólapra másolva!
Mintegy 150 rendezvény, kiállítások, zenei programok, tudományos konferenciák várják az érdeklődőket a kedden kezdődő Reneszánsz Év keretében országszerte és a határon túl. Az eseménysorozatot Hunyadi Mátyás trónra lépésének 550. évfordulója alkalmából hirdették meg.
Vágólapra másolva!

Forrás: MTI(MTI) - Az évadot Hiller István oktatási és kulturális miniszter nyitja meg január 21-én, hétfőn, a magyar kultúra napjának előestéjén Budapesten, a Néprajzi Múzeumban. A Reneszánsz Év első nagyobb eseménye A Mediciek fénykora - Élet és művészet a reneszánsz Firenzében című kiállítás, amely január 24-én nyílik meg a Szépművészeti Múzeumban. Az anyagban csaknem kétszáz műtárgy szerepel, bemutatva a Mediciek fénykorát, a 15-16. századbeli virágzó firenzei kultúrát és művészetet.

A 4X a reneszánszról összefoglaló címmel márciusban négy helyszínen nyílik tárlat: az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) a korabeli könyvkultúrát, a Budapesti Történeti Múzeumban (BTM) Mátyás király udvarát, az Iparművészeti Múzeumban az itáliai majolikaművészetet, a Magyar Nemzeti Galériában a magyar reneszánsz művészetet mutatják be.

Az OSZK március 14-től látható, Csillag a holló árnyékában - Vitéz János és a humanizmus kezdetei Magyarországon című kiállításán mintegy száz eredeti műtárgyon (Vitéz János és Janus Pannonius könyvei, Corvina-kódexek, metszetek, szobrok, festmények) keresztül elevenítik fel a magyarországi humanizmus kezdeteit.

A BTM-ben március 21-én Hunyadi Mátyás, a király - Hagyomány és megújulás a magyar királyi udvarban (1458-1490) címmel nyílik tárlat, amelyen a festmények és szobrok mellett ötvöstárgyak, miseruhák, díszes kódexek, fegyverek, oklevelek és faragott kőemlékek mutatják be az uralkodó és környezete életét.

Az Iparművészeti Múzeumban március 25-től látogatható a Beatrix hozománya című kiállítás, amely a Mátyás, illetve Jagelló kori majolikaművészet emlékeit vonultatja fel.

Forrás: MTIA Magyar Nemzeti Galéria tárlata március 28-án nyílik meg Mátyás király öröksége - A gótikától a barokkig: reneszánsz művészet Magyarországon címmel.

A március 14-én kezdődő Budapesti Tavaszi Fesztivál reneszánsz ihletésű programjai között szerepel a Balázs Elemér Group koncertje, amelyen reneszánsz és barokk művek feldolgozásait hallhatja a közönség. A fesztivál keretében lesz világzenei koncert is a Hunyadiak emlékére, s a Nemzeti Filharmonikus Zenekar A reneszánsz személyek és a reneszánsz művészet ihletése 19-20. századi zeneművekben címmel tart előadást.

Március 21-én Reneszánsz Party-sorozat kezdődik tíz nagyvárosban. A szeptember 20-ig tartó események attól "válnak" reneszánsszá, hogy azokat kortárs táncelőadások, vetítések, irodalmi és vizuális művészeti alkotások kísérik.

A Magyar Nemzeti Múzeumban a tervek szerint áprilistól látható a "Reneszánsz látványtár", amely a reneszánsz építészet világába nyújt majd betekintést. A Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, szintén áprilisban, több mint fél éven át tartó programsorozat kezdődik Reneszánsz bor, reneszánsz élet, Tokaj-reneszánsz címmel. A rendezvényen a tavasz kezdetét jelző Szent György naptól a szüret kezdetéig terjedően a reneszánsz élet és a bor kultúrtörténetét ismerheti meg a közönség.

Forrás: [origo]A Műcsarnok júniusban a mai magyar művészetet bemutató, áttekintő tárlattal csatlakozik a Reneszánsz Év programjaihoz, a bemutató címe: "Na, mi van? - Helyzetjelentés a kortárs magyar művészetről". A kiállítás-együttes magába foglalja számos budapesti magángaléria és intézmény tárlatait, illetve kortárs művészeti projektjeit is.

Reneszánsz a fáraók Egyiptomában - ez a Szépművészeti Múzeum augusztusban megnyíló időszaki kiállításának címe.

A neoreneszánsz építészet Budapesten címmel Ybl Miklós neoreneszánsz terveiből mutat be válogatást szeptembertől a Fővárosi Levéltár, az Országos Műszaki Múzeumban "Új írásbeliség - Az ősnyomtatványoktól az e-bookig" címmel nyílik kiállítás, a Művészetek Palotája pedig Reneszánsz Hetet rendez.

A Néprajzi Múzeumban novemberben "Legendás lények, varázslatos virágok - a közkedvelt reneszánsz" címmel nyílik tárlat, amelyen azt mutatják be: a népszerű reneszánsz minták - sárkányok, egyszarvúak, ugró szarvasok, virágok - hogyan érték el a köznépi kultúrát. A Petőfi Irodalmi Múzeumban "Virtuális találkozások - reneszánsz utak" címmel rendeznek programot, amelynek keretében Mátyás király és kora egy-egy emblematikus tárgyát állítják ki.

Az idén a Művészetek Völgye júlisban kezdődő programsorozatát és a Budapesti Őszi Fesztivál októberben induló eseményeit is a reneszánsz jegyében tartják meg. A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum ez évi programjai A játék reneszánsza összefoglaló címet kapták, s az európai reneszánsz népi kultúrájának magyar vonatkozásaira mutatnak rá. A Magyar Művelődési Intézet "reneszánsz országjárást" és köztéri art-projekteket hirdet.

Forrás: [origo]A visegrádi Mátyás Király Múzeumban, Sárospatakon és az ozorai várkastélyban kiállítások, Gyulán reneszánsz karnevál, Székesfehérváron nemzetközi néptáncfesztivál várja a közönséget. Pécsett a reneszánsz jegyében tartandó programok között kiállítás, zenei fesztivál is szerepel.

Az évben kiemelt szerep jut a tudományos programoknak is: februárban a világ vezető kutatóinak részvételével nemzetközi konferenciát tartanak a reneszánsz koráról Magyarországon, Kolozsvárott pedig Mátyás koráról és a Hunyadi családról rendeznek tudományos tanácskozást.

Erdélyben februárban Corvina-vándorkiállítás nyílik, októberben Mátyás király a kelet-európai folklórban címmel rendeznek konferenciát. A Muravidéken az "Éjféltől éjfélig reneszánsz" című, kiállításokat, vetélkedőket, előadásokat is magában foglaló programmal, a Felvidéken tudományos konferenciával várják majd az érdeklődőket.