Kornai János önéletrajza oroszul is megjelent

Vágólapra másolva!
Kornai János A gondolat erejével - Rendhagyó önéletrajz című, oroszul most megjelent könyve sajnálatos aktualitással bír Oroszországban - mutattak rá orosz közgazdászok a moszkvai könyvbemutatón.
Vágólapra másolva!
Közép-Kelet-Európa nagy átalakulása/kornaijanos/index.htmlKornai János előadása az ME-nA gondolat erejével/magazin2/20051206kornai.htmlKornai kötetének ajánlója

A kötetet Szergej Gurijev, az Orosz Közgazdasági Iskola közgazdasági egyetem rektora, Jekatyerina Zsuravszkaja, a Közgazdasági és Pénzügyi Kutató Központ igazgatója, valamint Viktor Polterovics professzor, az Orosz Tudományos Akadémia matematikai intézetének főmunkatársa méltatta.

Mindannyian arról számoltak be, hogy Kornai János munkássága milyen nagy hatással volt személyes életútjukra, s hogy sajnos művei igen aktuálisak Oroszországban, ahol napjainkban például az infláció megugrása miatt az árak befagyasztására kérik a termelőket és a kereskedőket, s ahol sorra jönnek létre az állami korporációk a költségvetési források felhasználására, ami a közgazdászok szerint akár katasztrofális következményekkel is járhat.

Kornai János szinte meghatottan mondta el, hogy milyen nagy öröm számára, hogy oroszul is napvilágot látott a könyv, és köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették kiadását: Kiss Ilonának, a Magyar Kulturális Intézet igazgatójának, illetve rajta keresztül a Balassi intézetnek, az orosz Logosz kiadónak, s különösen a fiatal fordítónak, Okszana Jakimenkónak.

Hozzátette: nem kíván reagálni az érdekes és tartalmas méltatásokra, mert át akarja gondolni az azokban foglaltakat, de nem örül egyáltalán annak, hogy könyveinek itt aktualitása van. Baj, ha azt kell hallani, hogy az árrendezés miatt felvásárlás kezdődik, mert ez bizonyíthatóan törvényszerű - mondta.

Végül elmondta: hetedik, vagy nyolcadik alkalommal jár Moszkvában, de ide fűződő személyes kapcsolatai mindig is élők voltak. Kornai János moszkvai tartózkodása során előadást tart az Orosz Közgazdasági Iskola hallgatóinak a rendszerváltásról, találkozik Jegor Gajdarral, az Átmeneti Gazdasági Kutató Intézet vezetőjével, volt orosz kormányfővel, és számos lapnak, rádiónak ad majd interjút.