Átadták az ME idei prezentációs díjait

Vágólapra másolva!
Az Országos Tudományos Diákköri Tanács ünnepi ülésén, 2007. november 12-én adták át az ME prezentációs díjait.
Vágólapra másolva!

Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT) és a Mindentudás Egyeteme Tudományos Kht. (ME) között létrejött megállapodás célja a tudományos ismeretterjesztés bázisának növelése mellett a tudományos diákköri munka széles körű megismertetése. Az előremutató kooperáció további alapeleme a "szakmai műhelyek között infokommunikációs technológiát használó kapcsolattartás" kialakítása. A Mindentudás Egyeteme többek között díjak felajánlásával és prezentációs lehetőség biztosításával támogatja az OTDT tevékenységét. Az együttműködés keretében a két szervezet közös szakmai rendezvényeket is szervez.

A Mindentudás Egyeteme és az Országos Tudományos Diákköri Tanács között 2007. március 19-én létrejött megállapodás értelmében - többek között - a XXVIII. OTDK-n kiemelkedő előadást, valamint az ehhez kapcsolódó magas színvonalú prezentációt bemutató résztvevők között a Mindentudás Egyeteme 3 db Prezentációs-díj odaítélését tette lehetővé.

A Prezentációs-díj odaítélése kétfordulós versenyben történt. Az első fordulót az OTDK-n nyújtott teljesítmény adta, a második forduló meghívásos rendszerben a Magyar Tudományos Akadémián megrendezett konferencia keretében történt.

A ME Prezentációs-díjra azok a résztvevők voltak jelölhetők, akik a benyújtott és bemutatott pályamunka értékelésénél a szekció által meghatározott összpontszám legalább 90%-át elérték. A szekció főzsűrije felé a tagozati zsűrik elnökei tehettek javaslatot. A főzsűri szakmai testülete terjesztette fel azt az egy főt, aki a továbbiakban részt vehetett az odaítélési eljárás második fordulójában.

A tagozati előadások alkalmával a zsűrinek külön értékelőlapon kellett minősíteni az arra érdemes résztvevők teljesítményét, különös tekintettel a prezentáció formájára, indokoltságára, szakmai megalapozottságára.

Az értékelés során 4 fő területet kellett megítélni, ezek:

- előadói stílus;

- szemléltető eszközök használata, humán demonstráció;

- eredmények bemutatása;

- vitakészség, szakmai kompetencia, befogadó közeggel történő kommunikáció.

Az értékelés során - a fentieken túl - fontos szempont volt, hogy a magyar nyelvű tudományosság eredményeit is használja az előadó, valamint a magyar tudományos nyelvhasználat kerüljön előtérbe. Ezen túlmenően szükséges volt értékelni azt is, hogy a tudományos ismeretterjesztés kritériumainak milyen szinten felel meg az előadás. A dolgozat nyilvánvaló szakmai eredményeit sikeresen tudta-e prezentálni az előadó úgy, hogy az a szakterületen nem jártas közönség számára is érthető volt.

Az Országos Tudományos Diákköri Konferencia 16 szekciója tehát összesen 16 főt jelölt a ME Prezentációs-díjra, a jelöltek közül a bizottság eredetileg összesen három előadónak ítélte volna oda a díjat a következő megoszlásban:

I. Társadalomtudományok, művészetek területéről - 1 fő részére

II. Élettudományok területéről - 1 fő részére

III. Élettelen természet- és műszaki tudományok területéről - 1 fő részére

A ME-OTDT konferencia során a hallgatók 15 perces előadást tartottak az OTDK-n bemutatott dolgozatukból, valamint bemutatták az ehhez kapcsolódó prezentációt.

A konferencia helyszíne: Magyar Tudományos Akadémia Kisterme

A konferencia időpontja: 2007. június 5.

Előadók: Fűr Tamás, Nagy Gusztáv, Gál László, Jánosi Tibor és Forrai Krisztián, Németh Bence, Balogh Róbert, Boros Miklós, Lautner Gergely, Tamás Ervin, Édes Balázs, Szegedi Gabriella és Tőke Márta, Horváth Emőke Ágnes, Kobezda Tamás, Sági Ferenc, Sinkó Edina, valamint Személyi László.

A zsűri tagjai: Fábri György, Kővári Péter, Sallai László, Sótonyi Péter, Szendrő Péter, Szécsi Gábor

A zsűri titkára: Poór Zoltán, Baranyainé Réti Gabriella

Az erős mezőnyre való tekintettel, az eredetileg tervezett három helyett négy előadónak ítélte oda az idén először átadott elismerést a zsűri.

A társadalomtudományok, művészetek területén elismerésben részesült Sinkó Edina (ELTE Bárczi Gyusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar) "Az epilepsziával kapcsolatos ismeretek a felsőoktatásban segítő szakmát tanulók körében" című előadásáért.

Az élettudományok területéről Kobezda Tamás (Debreceni Egyetem Általános Orvostudományi Kar) lett a díjazott, aki "A láb szerepe a szervezet rázkódás-csillapító mechanizmusában" című prezentációjával vívta ki a zsűri elismerését.

Az élettelen természet- és műszaki tudományok területén Boros Miklós (Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar) "Bűvös kocka kirakó robot" című előadása nyerte el a Prezentációs-díjat.

A hagyományoktól eltérően idén egy negyedik díjat is odaítélt a szakmai zsűri. Az interdiszciplináris díjat Szegedi Gabriella és Tőke Márta (mindketten a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Kar hallgatói) "A Vécke völgy falvainak építészeti öröksége" című prezentációja kapta.