Korhű római fürdőt építene Szombathely

Vágólapra másolva!
Az ókori római fürdőkhöz teljesen hasonló fürdőkomplexumot kíván felépíttetni 2010-ig Szombathely önkormányzata. Ezt Szabó Gábor alpolgármester mondta el.
Vágólapra másolva!

(MTI) - "A Savaria Császári Fürdő névre keresztelt turisztikai látványosság 2 milliárd forintba kerülne, amelynek finanszírozásához az önkormányzat az önerő előteremtésén túl külső vállalkozói tőkét is be szeretne vonni, illetve európai uniós forrásokra is pályázni fog" - tájékoztatott az alpolgármester.

Hangsúlyozta: nem egy elfogadott projektről, kész tervekről van szó, csupán egy ötletről, amelynek kidolgozásaként a napokban készült el egy magvalósíthatósági tanulmány. A projekt azonban elmondása szerint szerepel a város elfogadott fejlesztési koncepciójában, a megvalósítás pályázható.

Elmondta azt is: a megvalósíthatósági tervet egy neves turisztikai tanácsadó cég készítette el, megírásába az önkormányzat megbízásából egy pécsi történész házaspárt is bevontak.

- Nem csupán római hangulatú fürdőt szeretnénk, hanem teljesen olyat, amilyen az ókorban lehetett, anyagában és berendezéseiben is igyekszünk korhűek maradni, természetesen a jelenlegi technikai színvonalat és szolgáltatásokat produkálva - mondta.

A tervezetthez hasonló fürdőhelyek gyakoriak voltak az ókori Pannóniában. A hajdani Savariában a császári palota magánfürdőjeként a negyedik században működött az a fürdő, amelynek mását tervezi a város megépíttetni.

Az idegenforgalmi célú beruházás Szabó Gábor szerint két ütemben valósulna meg, számításaik szerint maga a római fürdő 700 millió forintba kerülne, a többit a második ütemben elkészülő családi élményfürdő rész megépítésére fordítanák.

Az alpolgármester elmondta azt is: az elkészült megvalósíthatósági tanulmány szerint a város rekreációs övezetében már megépült Tó-fürdő, a fedett uszoda és a tervezett Császári Fürdő kiegészítenék egymást, nem kell attól tartani, hogy elveszik egymás elől a vendégeket.

A városvezetés a beruházástól azt reméli, hogy Szombathely idegenforgalmi vonzereje 2010-re jelentősen megnő, és nemcsak a Savaria Karnevál napjaira érkezik százezer látogató a városba, hanem a megyeszékhely valóban a régió egyik turisztikai központjává válik - mondta.