Asztúria Hercege díjat kapott a Science és a Nature

Vágólapra másolva!
A Science amerikai tudományos magazin és brit párja, a Nature nyerte el idén az Asztúria Hercege díjat a tudomány és kommunikáció kategóriában.
Vágólapra másolva!

Mindezt az elismerést adományozó testület szerdán az észak-spanyolországi Oviedóban jelentette be. A két hetilap több mint 100 éves története során nagyban hozzájárult a tudomány vívmányainak megismertetéséhez. A kutatási eredmények szigorú ellenőrzésén alapuló szerkesztői gyakorlatnak köszönhetően a Science és a Nature a legmegbízhatóbb forrás az érdeklődő közönség számára - indokolta döntését a zsűri.

A Science első száma 1880-ban jelent meg New Yorkban Thomas Alva Edison, a híres feltaláló anyagi támogatásával. A brit Nature 1869-ben jelent meg először. A spanyol Nobel-díjként is emlegetett, 50 ezer euróval (12 millió forint) járó Asztúria Hercege díjat évente nyolc kategóriában adományozzák. A díjat Fülöp spanyol trónörökös ősszel adja át Oviedo városában, Asztúria székhelyén. A kitüntetettek teljes névsora még nem ismert, az viszont igen, hogy irodalom kategóriában Ámosz Oz izraeli író kapja a díjat, a művészeti kategóriában pedig Bob Dylan amerikai popzenész.