A dinoszauruszok fokozatosan szorították ki az őseiket

Vágólapra másolva!
Évmilliókon át együtt éltek a dinoszauruszok azokkal a fajokkal, amelyektől származtak - mutatta ki most először egy újabb, kövületek alapján készült tanulmány, amely hétfőn jelent meg a Science című folyóiratban.
Vágólapra másolva!
A Hayden Querrynél talált dinoszauruszok így nézhettek ki


"Eddig az őslénykutatók úgy gondolták, hogy a dinoszauruszok ősei, amelyek képtelenek voltak túlélni ez utóbbiak megjelentését, jóval korábban kihaltak" - fejtette ki Kevin Padian, a berkeley-i Kaliforniai Egyetem biológiaprofesszora és az egyetem őslénytani múzeumának konzervátora.

"A jelek immár arra engednek következtetni, hogy a dinoszauruszok 15-20 millió évig, sőt még annál is tovább, fej-fej mellett éltek az őseikkel" - tette hozzá Padian professzor.

A következtetést a tudósok arra a leletre alapozzák, amelyet az új-mexikói sivatagban, Hayden Quarrynél talált a Kaliforniai Egyetem, az Amerikai Nemzeti Természettudományi Múzeum és a chicagói Field Museum közös őslénykutató csoportja.

Az Új-Mexikóban talált kövületek között a tudósok a dinoszauruszok eddig ismeretlen ősére találtak, amelyet Dromomeron romerinek neveztek el. A lelet 235 millió éves.

A tanulmány két fő társszerzője, Randall Irmis és Sterling Nesbitt szerint az új csontok segítségével következetéseket lehet levonni a dinoszauruszok őseinek evolúciójával, a dinoszaurusszá válás átmeneti időszakával és a különböző dinoszaurusz fajok kialakulásával kapcsolatban.