Tudományfesztivál kicsiknek és nagyoknak

Vágólapra másolva!
Hogyan fér meg egymással a művészet és a tudomány? Létezik-e a bölcsek köve? Miért okoz a zsebrádió bömbölése nagyobb hangerősség-élményt, mint egy HI-FI berendezés?
Vágólapra másolva!

Ilyen és hasonló kérdésekre keresik, és remélhetőleg kapják meg a választ a 2007. május 18-20. között megrendezett TIT Tanulófesztivál 2007 rendezvényen az idelátogatók. Bemutatkozik Gömböc, az egyedülálló magyar matematikai találmány, multimédiás hangtani kísérleteken vehetünk részt, s fény derül arra is, hogy József Attilától nem állt távol a kvantumfizika sem.

A WONDERS Európai Tudományfesztivál részeként Barcelonából érkező vendégek mutatják be, hogyan tudott a világhírű katalán építész, Antoni Gaudí támpillérek nélkül építeni. Az E. Kovács Zoltán vezette Csillagászati játszóházban protonokká és elektronokká változva játszhatjuk el a csillagok energiafolyamatait. Ezenkívül távcsővel böngészhetjük a Napot és a csillagokat, vagy látogatást tehetünk a Gellérthegyi Víztározóban. Aki pedig lemaradna a pénteki és szombati programról az Urániában, vasárnap a népligeti Planetáriumban még találkozhat a spanyolországi vendégekkel.

Óvodásoktól a nagyszülőkig minden korosztály részvételére számítanak a szervezők az idei TIT Tanulófesztiválon. A legkisebbek a mesesarokban hallhatnak a csillagokról, megtanulhatnak papírűrhajót hajtogatni, miközben a nagyobbak a Mindentudás Egyeteme nagysikerű előadásaiból készült videófelvételeket nézve tanulhatnak és szórakozhatnak egyszerre.

További részletek a programról. Május 18-án, pénteken a TIT Uránia Csillagvizsgálóban délelőtt 10-től délután 18 óráig várják az érdeklődőket. Tudományetikai vitajáték, művészet és tudomány kapcsolatának boncolgatása - csak néhány programpont. Május 19-én, szombaton ugyanott a csillagászati játszóházba látogathatunk, majd megtudhatjuk, mi fán terem az audiométer. A zárónapon, vasárnap a TIT Planetáriumban visszatérhetünk a csillagászati játszóházba, vagy Gaudí művészetével ismerkedhetünk. A részvétel minden programon ingyenes.

További részletek a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat honlapján.