Az immunrendszer kommandósai

Vágólapra másolva!
Az immunológiai és rákkutatásban mind gyakrabban mutatnak rá a dendritikus sejtek jelentőségére szervezetünk védekezőmechanizmusában. Cikkünk a dendritikus sejtek kutatásának újabb területeit mutatja be.
Vágólapra másolva!
Warum Sonne gut gegen Schuppenflechte und Co isthttp://www.wissenschaft.de/wissenschaft/news/274327.htmlA cikk eredeti verziója (német)

Amerikai kutatók felfedezték, miért tesz jót a napfény a gyulladásos bőrbetegségeknek, sőt állításuk szerint kis mennyiségben a bőrrák kialakulásának megelőzéséhez is hozzájárul. A napfényben lévő UV-sugárzás a legfelső bőrrétegben kiváltja az immunrendszer védekezési reakcióját, mely azonnal kiküszöböli a lehetséges károsodást. Ez leginkább a bőrben lévő immunsejteknek köszönhető, melyek az ugyancsak a bőrben képződő D-vitamint aktivizálják. Az aktív D-vitamin a bőr felé csalogat bizonyos típusú fehérvérsejteket, s tulajdonképpen ezek végzik el a védelem és helyreállítás feladatát.

Pikkelysömörös bőrréteg mikroszkópos képe

Pikkelysömörös bőrréteg mikroszkópos képe

pikkelysömörnélHelka SigmundsdottirStanford Egyetemen

A kutatók kimutatták, hogy az aktivált D3 vitamin végül mintegy hírvivőként működik. Megkeresi a fehér vértestek közé tartozó T-sejteket, kapcsolódik hozzájuk, és arra ösztönzi őket, hogy felületüket bizonyos fehérjemolekulákkal vonják be. Ily módon gyakorlatilag ugyanabban a pillanatban, amikor az UV-sugárzás a bőr felületét eléri, az érintett területen az elhárításban résztvevő sejtek elkezdenek gyülekezni, ezért azonnal képesek reagálni az égési sérülésekre vagy az agresszív szabad radikálok képződésére, a sugárzás ugyanis a bőrben ehhez is vezethet.

A kutatások szerint a dendritikus sejtek a közvetítőkapcsot jelentik a külső inger és az immunrendszer között, és gondoskodnak róla, hogy a bőr védelme mindig a kellő helyen és a kellő időben működjék. Ez lehet a magyarázata annak is, hogy a D3-vitamint tartalmazó krémek miért segítenek gyulladásos bőrbetegségek, például a pikkelysömör esetében. Utánozzák a dendritikus sejtek tevékenységét, és - mint ahogy azok - a kívülről bevitt hatóanyagok is a problémás helyre csalogatják a szervezet védő- és helyreállítócsapatait, a T-sejteket.

Forrás: wissenschaft.de