Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Transzplantáció-kutatás: host-reakció és mesterséges nyirokcsomó

Vágólapra másolva!
Német tudósok az őssejtátültetés súlyos szövődménye, a host-reakció ellen küzdenek, míg Japánban mesterséges nyirokcsomó beültetésével kísérleteznek sikeresen.
Vágólapra másolva!
Proteinmuster des Urins erlauben die Früherkennung lebensbedrohender Komplikationen nach Stammzelltransplantationhttp://www.journalmed.de/newsview.php?id=17009A cikk eredeti verziója (német)

Az allogén őssejttranszplantációt sikeresen alkalmazzák a vérképzőrendszer rosszindulatú megbetegedéseiben (leukémiás megbetegedések, limfómák stb). A jó gyógyulási esélyek dacára a beavatkozás komoly komplikációkkal járhat, mint például az ún. GVHD (graft versus host disease, magyarul host-reakció: a donorból származó graftban levő immunológiailag aktív T-sejtek pusztító reakciója a befogadó szervezet sejtjei ellen). Ennek lényege , hogy az átültetett szövet sejtjei támadást intéznek a befogadó szerv ellen, és súlyosan károsíthatják azt. Az ilyen jellegű szövődmény diagnózisa többnyire klinikai úton történik: a megbetegedés által érintett szövetminták (bőr, bél, máj stb.) vizsgálatával.

Hannoverben egy kutatócsoport Eva Mischak-Weissinger és Arnold Ganser vezetésével célul tűzte ki, hogy ugyanezt a vizsgálatot vizeletminta alapján lehessen elvégezni, a host-reakciót idejekorán felismerjék, és megfelelő terápiával vegyék fel ellene a harcot. A projektet anyagilag a Deutsche José Carreras Leukämie-Stiftung támogatta több százezer euróval. A sikeres kutatás eredményeit a Blood című szakfolyóirat márciusi számában tették közzé.

Kifejlődő emberi őssejt gazdaszövet felületén

Kifejlődő emberi őssejt gazdaszövet felületén

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről