Vágólapra másolva!
Német kutatók új immunsejtet hoztak létre, amely megakadályozza az átültetett szervek kilökődését. A sejteket sikerrel alkalmazták kísérleti egereken. Ugyanekkor olasz-német együttműködéssel kifejlesztett mesterséges szívet ültettek emberi testbe.
Vágólapra másolva!
Mausmodell: Herz-Transplantation ohne Abstossungsreaktionhttp://www.journalmed.de/newsview.php?id=17070A cikk eredeti verziója (német)

A braunschweigi Helmholtz-Zentrum für Infektionsforschung kutatói sikerrel küszöbölték ki szívátültetésen átesett egereken a természetes kilökődési reakciót bármilyen gyógykészítmény alkalmazása nélkül. A munkacsoport vezetője, Dr. Matthias Gunzer a továbbiakban azon munkálkodik, hogy az eljárást emberi szervezeten is kipróbálja. Amennyiben ott is beválik, és mellékhatásai sem lesznek, a szervátültetésen átesett betegek életminősége a várakozások szerint lényegesen javulni fog. Ezután ugyanis nem kellene nap mint nap immunszuppresszívumokat szedniük, hogy immunrendszerük ne küzdjön az új szerv elfogadása ellen.

A kilökődési reakcióért az emberi immunrendszer többféle komponense felelős. Fontos szerepük van az úgynevezett T-effektorsejteknek. Ezek jelentik testünk védekezési rendszerének első hadvonalát: rögtön megtámadják a kórokozókat. Betegségek elleni küzdelmük általában eredményesnek is mondható. A modern orvostudomány azonban a szervátültetéssel túlságosan nagy feladat elé állítja őket: a szóban forgó sejtek a transzplantált szervet idegen testként azonosítják, majd kilökik.

T-sejt elektormikroszkópos képe (kék színnel)

T-sejt elektormikroszkópos képe (kék színnel)

Gunzer

A B-sejtekkel való összekapcsolással létrehozott T-sejteket a kutatók egerekbe fecskendezték. Az állatokon ezt követően szívátültetést hajtottak végre. A hatás, mint Gunzer nyilatkozta, bámulatos volt: "Az egerek szervezetének tulajdonképpen azonnal ki kellett volna löknie az idegen szívet, mivel semmiféle immunrendszert gyengítő gyógyszerrel nem kezeltük őket. A várakozással ellentétben azonban immunrendszerük hosszú ideig akceptálta az idegen szervet, mindenféle gyógyszeres beavatkozás nélkül is. Ezzel szemben azoknak az állatoknak a szervezete, amely nem kapott regulatív T-sejteket, a transzplantált szívet néhány napon belül kilökte."

Bár a felfedezés, melyet Gunzer csoportja a rangos Blood című szakfolyóiratban publikált, igen nagy lépést jelent a transzplantáció kutatásában, a braunschweigi kutató nem ígér gyors segítséget a szervátültetésen átesett betegeknek. Mint mondja, számos kísérletet kell még elvégezni a részletkérdések tisztázására. Többek között ki kell deríteni, hogy a regulatív T-sejtekkel kezelt immunrendszer nem veszíti-e el ellenállóképességét a kórokozókkal szemben, hiszen hiába működik az átültetett szerv a beteg testében, ha az immunrendszere nem tudja felvenni a harcot a baktériumokkal és vírusokkal szemben. Tehát csak ilyen és ehhez hasonló problémák tisztázása után lesz alkalmazható az új eljárás emberi alanyokon is.