Immunológiai találkozó Budapesten

Vágólapra másolva!
2007. április 27-én az MTA Dísztermében az Immunológia Világnapja alkalmából előadássorozatot hallgathatnak meg az érdeklődők.
Vágólapra másolva!

Ahogy a Magyar Immunológiai Társaság honlapján lévő összefoglalóban olvashatjuk, "az immunrendszer a szervezet védelmét szolgálja a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal, parazitákkal és a szervezet saját tumoros sejtjeivel szemben... Ma már tudjuk, hogy az immunrendszer a szervezet egyik legösszetettebb, legdinamikusabban változó és legnélkülözhetetlenebb sejtes és molekuláris rendszere, mely nélkül szervezetünk a fertőzésekkel szemben védtelenné és életképtelenné válik." 2007-ben a Day of Immunology (Az Immunológia Világnapja, április 29.) alkalmából világszerte előadásokat, konferenciákat tartanak a szakemberek, hogy az érdeklődő laikusokat is megismertessék az emberi szervezet legalapvetőbb védekezési rendszerének működési elveivel. A négy hónap múlva Rio de Janeiróban megrendezésre kerülő 13. Nemzetközi Immunológiai Kongresszuson már összegezhetik a szervezők, hogy milyen tanulságokat hozott a Világnap megrendezése.

Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Biológiai Osztályának Immunológiai Bizottsága és a Magyar Immunológiai Társaság közös szervezésében a téma iránt érdeklődő középiskolás diákokat, tanáraikat és minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők. Az MTA Roosevelt téri Székházának Dísztermében a téma neves hazai szakértői tartanak előadást, sőt az előadássorozat végén a bátrabbak maguk is feltehetik kérdéseiket.

Meskó Attila akadémikus, az MTA főtitkára, az ME előadója nyitja meg az ülésszakot, majd Buzás Edit beszél az immunsejtek miniatűr társadalmáról. Petrányi Győző akadémikus előadásának hangzatos címe: A változatosság az élet fennmaradásának mozgatórugója. Szekeres-Barthó Júlia az anyai szeretet immunológiájáról beszél majd, Kacskovics Imre pedig a Budapesten nemrég született orrszarvúbébi kapcsán az immuntudás továbbadásáról számol be. Gergely János akadémikus zárszavában foglalja majd össze a hallottakat.

Az eseményről honlapunkon beszámolót olvashatnak majd. További részletek a Magyar Immunológiai Társaság honlapján érhetőek el.

Forrás: MTA