Májsejtátültetés - új perspektívák

Vágólapra másolva!
Új eljárással kiiktatható a veleszületett húgyanyag-elválasztási zavar: eddig maradandó agykárosodást vagy halált okozott, és csak májtranszplantációval lehetett megszüntetni.
Vágólapra másolva!
Transplantation von Leberzellen rettet Neugeborenes mit Harnstoffzyklusdefekthttp://www.journalmed.de/newsview.php?id=16988A cikk eredeti verziója (német)

A Medizinische Hochschule Hannover (MHH) Gyermekgyógyászati, Pediátriai Vese-, Máj- és Anyagcserebetegségek Osztályának orvosai első alkalommal végeztek újszülöttön májsejtátültetést veleszületett anyagcsere-betegségének gyógyítására. Az újszülött kezelőorvosa, Dr. Anibh Martin Das professzor elégedetten nyilatkozik betege állapotáról: "Maximilian befogadta az idegen sejteket, most már két hónapos, és fejlődése megfelel a korának."

Izolált májsejt elektromikroszkópos felvételen

Izolált májsejt elektromikroszkópos felvételen

epilepszia

A kis Maximilian szülei elvesztették már egy gyermeküket ugyanezen betegség miatt, amely egyébként csupán minden tízezredik csecsemőt érint. Maximilianon azonban segített a beavatkozás. Mint az osztály vezető professzora, Jochen Ehrich elmondta, Maximilian esetében egy donor májsejtjeinek mindössze két százalékát ültették át, és ugyanezen szerv segítségével huszonöt újszülött életét lehet megmenteni.