Agyi szankciók

Vágólapra másolva!
A Népszabadság újságírója Tamás Gábor biológussal, az ME előadójával beszélgetett.
Vágólapra másolva!

Hogyan működnek az agykéreg sejtjei?
- Az idegsejtek jeleikkel vagy fokozzák, vagy csökkentik társaik aktivitását. A serkentés és a gátlás ezen kettőssége jellemzi az idegrendszert.

Előadásában az úgynevezett kandeláber sejtekről beszél. Miért olyan különlegesen fontosak ezek a sejtek?
- Ezeket a sejteket a többi agykérgi sejttípushoz viszonyítva ötven évvel később Szentágothai János fedezte fel. Egy másik magyar kutató, Somogyi Péter pedig arra jött rá, hogy ezek speciálisan csatlakoznak a többi idegsejthez. Patkányagyszeletek vizsgálatai során a közelmúltban arra jöttünk rá, hogy ezek a sejtek a korábbi feltételezéstől eltérően nem gátlók, hanem éppen ellenkezőleg, serkentők. Az is kiderült, hogy egyetlen idegsejt is képes több sejtből álló idegsejthálózatok megbízható aktivációjára.

Az idegsejtekre több ezer serkentő és gátló jel érkezhet másodpercenként, mégis sikerül rendet tenniük az információözönben. Hogyan lehetséges ez?
- A sejtek kommunikációjának, az információk feldolgozásának lényegét még nem ismerjük. Az információdzsungelből a tartalom kiszűrését számos, eddig kevéssé ismert mechanizmus segítheti. A kandeláber sejtek tulajdonságainak alaposabb feltárása ezek megismerésére jelent új lehetőséget. Ha például a beszédhez hasonlítom az idegsejtek kommunikációját, akkor eddig csupán azt tudtuk, hogy ez a folyamat milyen hangokkal történik, a kandeláber sejtek segítségével a szavak, tőmondatok szintjére jutottunk el, de a bővebb mondatok, összefüggő tartalmak megértése még odébb van. A szókészítésben ezek a sejtek kulcsfontosságúak, mert összefogják más sejtek működését, "öszszerántják" az együttműködő hálózatokat.

Mi egyéb haszna lehet a felismerésnek?
- Azt tudjuk, hogy a skizofréneknél - ez a betegség a fiatal és tehetséges emberek körében a leggyakoribb - ezen sejteknek a kapcsolatai speciálisan megváltoznak. E változás okainak felderítése akár a betegség gyógyításához is elvezethet. Az epilepsziások esetében is biztos, hogy megváltozik a kandeláber sejtek működése, tehát itt is akad tennivaló.

A Mindentudás Egyeteme sorozatban már több alkalommal beszéltek az agykutatásról. Ez azt jelenti, hogy a terület a világtudomány élvonalában van, vagy azt, hogy mi, magyarok érünk el időről időre jelentős eredményeket?
- Mindkettő igaz. Magyarország regionális hatalom ezen a területen. A kontinensen alig találni olyan országot, amelyik nálunk többet tett volna hozzá az aggyal, agykéreggel kapcsolatos eredményekhez.

Forrás: Népszabadság