Mézes Lili

Vágólapra másolva!
Hogyan termelhető állati hulladékból biogáz?
Vágólapra másolva!
Önéletrajz/magazin2/20070319oneletrajz.htmlMézes Lili önéletrajzaVálogatott publikációk/magazin2/20070319valogatott.htmlMézes Lili publikációi

A rohamtempóban fogyó fosszilis energiaforrások kiváltása ma kizárólag az alternatív energiaforrások hasznosításának fokozásával képzelhető el. A természet adta megújuló energiaforrások (a nap, a szél és a víz) mellett kevés szó esik a hulladék újrahasznosításáról. Közismert tény, hogy a háztartásokban keletkező szemét elégetésével energia termelhető, van azonban ennél a forrásnál egy jóval hatékonyabb megoldás is, a keletkező állati eredetű hulladék felhasználása, amely a háztartási hulladékhoz hasonlóan két probléma megoldását is eredményezné: a környezetre káros anyagok kezelését és a megújuló energia termelését. A gyakorlati kísérletek bizonyítják, hogy a nehezen lebomló, veszélyesnek minősülő állati eredetű hulladékból biogáz állítható elő, amely számos területen alternatív energiaforrásként hasznosítható.

I. Milyen alapanyagokból termelhető biogáz?
A biológiai folyamatok során bontható szerves anyagokból biogáz állítható elő. A bontás és átalakítás folyamata két módon, anaerob bontással és fermentációval lehetséges.

II. Az anaerob bontás, fermentáció lépései
A folyamatok során biológiai vagy vegyi úton elválasztott anyagok egyik végterméke a metán, amely biogázzá alakítva hasznosítható.

III. Hogyan növelhető a hidrolízis hatékonysága?
A laboratóriumi vizsgálatok során meghatározhatóak azok a paraméterek, melyek a legkisebb forgási idő mellett a legnagyobb gázkinyerést eredményezik.

IV. Az állati eredetű hulladékok előkezelése
A folyamat alapján olyan állati eredetű hulladék is hasznosítható, amelynek lebontása a magas fehérjetartalom miatt igen bonyolult, de megfelelő előkezeléssel lehetséges.


Tovább